ZETApress

hírportál

A jobb internet közös ügyünk!

SID 201512. Safer Internet Day (SID) / Biztonságosabb Internet Nap a mai kedd. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze, hogy a Biztonságosabb Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

A Biztonságosabb Internet Napot (Safer Internet Day ? SID) az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül ma már a világ több mint 100 országában ? köztük az Európai Unió mind a 27 tagállamában ? minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg. A SID része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön.

Ezen a napon a szakemberek világszerte felhívják a figyelmet az internet lehetséges veszélyeire, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről. Az utóbbi években a biztonságosabb helyett a jobb internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük egymás számára. Ezért is lett újra 2015-ben a SID szlogenje: A jobb internet közös ügyünk!

A SID hazai programjai

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője a HP Magyarország támogatásával kerekasztal-beszélgetést szervezett erre a napra, amelyen az információipar képviselői, döntéshozók, pedagógusok, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt. A rendezők hazai intézményeket, játékszakértőket, gyermekvédelmi szakembereket, webes biztonsági szakembereket, úgynevezett stakeholdereket (távközlők, internetszolgáltatók, non-profit szövetségek, multinacionális cégek képviselői, tanárok stb.) is meghívtak az eseményre.

A SID budapesti sajtótájékoztatóján Gonda Gábor,a HP Magyarország Kft. vezérigazgatója, a Gyermekmentő Szolgálat tagja köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája nevesítve tartalmazza az online gyermekvédelem elősegítését és a társadalom informatikai biztonságtudatosságának ügyét. Mint társadalmi felelősséggel bíró nagyvállalat, a HP Magyarországon is segíti az állami és a civil szervezetek munkáját a biztonságosabb és jobb internet megteremtésében.

Az eseményen részt vett Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, aki előadásában kiemelte, hogy a szakembereknek abban van nagy felelőssége, hogy a veszélyekre és megelőzésük lehetséges módjaira felhívják a nethasználók figyelmét, de ha a felhasználó bajba kerül, akkor is ott kell lenni, megadni a maximális segítséget. A szakembereknek arra is készen kell állniuk, hogy tapasztalataikat összegezni tudják, felismerjék a negatív tendenciákat, és azokra minél hamarabb megoldásokat találjanak a jogalkotók segítségével. A NAIH ezen szempontokat kiemelten kezeli, ezért is folytatja a Kulcs a Net világához című hosszú távú projektjét, és kapcsolódik be szívesen más hasonló kezdeményezésekbe is.

Ormosi Viktor, a HP kereskedelmi igazgatója szerint különösen fontos, hogy az oktatási intézményekben megvalósuljon a gyermekek védelme az internethasználat során. Javaslatuk egy olyan rendszer kialakítása, amellyel számos, gyermekeket érintő hasznos szolgáltatás zavartalanul üzemeltethető, miközben a rendszer ellehetetleníti a nem rendeltetésszerű használatot. A HP magas fokú intelligenciával rendelkező hálózati és biztonsági technológiái (Például: SDN ? Software Defined Networking) ezekre a problémákra nyújtanak megoldást, ezáltal központosított gyermekvédelmi rendszer kiépítését teszik lehetővé.

Schubauer Krisztina, a Microsoft Magyarország vállalati felelősségvállalási tevékenységéért felelős munkatársa kiemelte, hogy a vállalat hisz abban, hogy minden fiatal számára egyenlő esélyekkel kell biztosítani azokat az informatikai ismereteket és eszközöket, amelyek hozzásegítik őket a folyamatos fejlődéshez. A Microsoft a YouthSpark kezdeményezésével több mint 50 ingyenes programot kínál a fiataloknak a digitális írástudás alapjainak elsajátításától egészen a haladó informatikai ismeretekig. Egyik ilyen a Webvelem program, melynek középpontjában a felelős digitális polgár szemlélet népszerűsítése áll, beleértve az internet veszélyeinek bemutatását, az online etikettet és felelős viselkedést.

A nap folyamán A kormányzati és civil hálózatbiztonság összefüggése címmel kerekasztal-beszélgetésre is sor került, melyen Dr. Krasznay Csaba (BalaBit), Szekeres Balázs (NISZ Zrt.), Harold Teasdale (Quadron), Antal Lajos (Deloitte), Győri Gábor (Microsoft), Szongoth Richárd (KR Nemzeti Nyomozóiroda), valamint Ormosi Viktor (HP) vett részt. A résztvevők az alábbi témaköröket érintették: Milyen összefüggés van a civil és a kormányzati hálózatok között, miért jelent veszélyt a ?civil? hálózat a kormányzati hálózatokra? Milyen valós veszélyt jelentenek a kormányzati hálózatok a civil hálózat résztvevőire? Szükséges-e beavatkozni a civil hálózatok magánéletébe, kell-e az internetet állami oldalról szabályozni? Mi a célravezetőbb: műszaki megoldásokat alkalmazni, vagy a tudatosságot növelni? Biztonságban vannak-e a magyar kormányzati hálózatok, és biztonságban vannak-e a magyar internetezők?

Dr. Krasznay Csaba, a BalaBit termékmenedzsere elmondta, hogy cége számára kiemelten fontos az olyan kezdeményezések támogatása, melyekből a fiatalok megismerhetik az informatika hasznosságát és a technológiában rejlő kockázatokat. Ezért döntöttek úgy, hogy az idei évtől támogatják munkatársaik részvételét a Safer Internet Program önkéntes oktatói programjában. 2015-ben a szervezők két pályázatot is kiírtak a Biztonságosabb Internet Nap alkalmából. A videó pályázatra idén először jelentkezhettek a magukban tehetséget érző fiatalok háromperces kisfilmekkel animáció, rövidfilm vagy riportfilm műfajban. A kisfilmek megadott tematikája az internetbiztonság és az internetben rejlő lehetőségek bemutatása volt. A pályázatra 44 pályamű érkezett be, amelyek közül az ötfős szakmai zsűri választotta ki a nyertes munkákat.

Szóljon hozzá!