ZETApress

hírportál

Évadó vicc húsvétkor

Vasúti váltóA napokban olvastam, hogy 2012-ben egy 21 éves fiatalember autóval halálra gázolt ? állítólag szándékosan! ? egy útszélén gyalogoló gyereket, de a hibás szakértői vélemény miatt azóta sem ítélték el. Negyven évvel ezelőtt egy hasonló korú fiatalt anélkül ültettek le hónapokra Kelet-Magyarországon, hogy bárki megsérült volna.

Sok Szabolcs-Szatmár megyei fiatal (Bereg még nem szerepelt a megye nevében) dolgozott akkoriban az újpalotai lakótelep építésén. Szállón laktak, függetlenek voltak, s kettő-négyhetenként utaztak haza hétvégére. Laci ? családi nevére már nem emlékszem ?, a 21 éves Mátészalka-környéki hegesztő is itt dolgozott 1973-ban. Húsvétra ő is hazament, hétfőn locsolkodott, s a torkát is jócskán öblögette.

Vasúti átjáróhoz érkezett, ahol épp akkor kezdte a bakter leengedni a sorompót az érkező vonat előtt. Volt ott egy váltó is, s az alaposan elázott Laci egy hirtelen mozdulattal ? már amennyire ilyen állapotban lehet hirtelenkedni ? átállított. Szerencsére a vasutas is résen volt, még időben visszaállította, majd visszatartotta az ellenállásra képtelen fiatalembert. Rendőrt hívott, felvették a jegyzőkönyvet, s az ügyet vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek.

Rövidesen az ügy a járásbíróság elé került, ahol Lacit vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolták. Mivel szabadlábon védekezhetett, ügyvédet sem rendelt ki a bíróság, s ő sem gondoskodott szakképzett védőről. Őszinte feltáró vallomást tett, az ítélet is gyorsan megszületett, s I. fokon másfél év fogházbüntetést kapott három évre felfüggesztve. Az ügyész ebbe nem nyugodott bele, letöltendőért fellebbezett, míg Laci beletörődött az ítéletbe.

Az ügy II. fokon Nyíregyházára, a megyei bíróságra került. Laci ide is ügyvéd nélkül érkezett, s csak akkor döbbent meg, amikor a büntetőtanács elnöke ítéletet hirdetett: helyt adott a fellebbezésnek, s Lacit börtönbe utalta. Szabadlábon várta a ?behívóparancsot?, melyről munkaadóját is értesítette. Csak ekkor kerestünk neki ügyvédet, de már késő volt. A jogerős ítéletet nem lehetett megfellebbezni, s perújrafelvételt sem lehetett kérni, hiszen erre semmilyen indok nem állt fenn.

Laci pár hét után Baracskára került a G-körletre, ahová a gondatlanok kerültek. Itt töltötték 3 éves fogházbüntetésüket azok a fiatalok is, akik vallási okokból nem vállaltak katonai szolgálatot. Ők nem fogadták el két év után a feltételes szabadságot, mert akkor újra behívták volna őket, hanem 3 év múltán kitöltve szabadultak, Laci viszont egy év után, a 2/3-nyi büntetés letöltése után feltételesen szabadulhatott.

A szabaduláshoz, a harmadoláshoz több feltétel kellett. Egyrészt a fogházban jól kellett viselkednie, másrészt kellett munka- és szálláslehetőség, mert akkor még volt kmk ? közveszélyes munkakerülés ? amiért 30 nap elzárás járt ugyancsak Baracskán, a robozi szabálysértő-körleten. (1980-81-ben magam is dolgoztam ott pár hónapot, s hetente háromszor ? hétfőn-szerdán-pénteken ? hozta őket a rendőrségi rabomobil a Mosonyi utcából. Mi az egészségügyi befogadásukat végeztük a börtönorvossal.) Azok kerültek oda, akik több mint egy hónapig munka nélkül voltak, s a rendőr ezt kiszúrta egy igazoltatáson. Mivel Lacit visszavártuk az újpalotai épületlakatos-részleghez ? ahol 1972-75-ben technikus voltam ?, s a munkásszállóra is visszajöhetett, nem volt gondja a börtön elhagyásával.

Baracskáról egy év után kikerült ugyan, de ez sem jelentett teljes szabadságot. A büntetésből le nem töltött félévet szigorú rendőri ellenőrzés mellett töltötte: minden vasárnap jelentkeznie kellett. Mivel állandó lakhelye Szabolcs-Szatmár megyében, munkahelye és ideiglenes lakhelye a fővárosban volt, egyik héten a mátészalkai járási, a másikon meg a XV. kerületi rendőrkapitányságon kellett jelentkeznie. A személyi igazolványában kellett tartani az erről szóló határozatot, melyet hetente láttamozott a kapitányság ügyeletese.

Akkor még a könyv alakú személyi igazolvány volt, ebben a munkahely is szerepelt, s a különleges bejegyzések oldalán a hetenkénti jelentkezési kötelezettséget is rögzítették. Egy rendőrségi rutinellenőrzéskor a határozatot is megnézhette az igazoltató rendőr, s ha hiányzott volna az előző vasárnapi jelentkezés, már elő is állították és visszavitték volna Baracskára a hiányzó félév szabadságvesztés letöltésére. Szerencsére erre nem került sor, Laci becsületesen dolgozott és mindig pontosan jelentkezett. Ha azóta nem ütközött össze újra a törvénnyel, az elévülési idő letelte után a büntetett előéletből származó joghátránya is megszűnt.

Szóljon hozzá!