ZETApress

hírportál

V4 Versenyjogi Konferencia

Juhász Miklós elnökKözösek a gondjaink, néha még az eljárás alá vontak is lehetnek ugyanazok. Ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) aktívan közreműködik a Visegrádi Négyek versenyhivatalai közötti együttműködés erősítésében ? hangsúlyozta Juhász Miklós, a GVH elnöke a Visegrádi országok Versenyjogi Konferenciáján, a Sofitel Hotel Budapestben.

A fő témák: a regionális versenyjogi problémák, a jogalkotási gyakorlat, a közbeszerzési kartellek elleni küzdelem és a bírósági felülvizsgálat. A Gazdasági Versenyhivatal a Visegrádi Csoport soros elnöksége keretében rendezte a tanácskozást. A négy közép-európai állam együttműködése kiemelkedő jelentőségű a régió stabilitása és a növekedés szempontjából és egyfajta védjeggyé vált, jó eséllyel arra, hogy az EU-n belül figyelemre méltó, versenyképes gazdasági egységgé váljunk ? fogalmazta meg a megnyitón Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy hatékony uniós versenypolitika nélkül nem lehet az egységes uniós piac lehetőségeit teljes mértékben kiaknázni, ezért nem szabad korlátokat szabni a szabad kereskedelemnek és a versenynek.

Csiszár Pál, az EU Bizottság Verseny Főigazgatósága igazgatója arról beszélt, hogy a hasonló gondokra egyeztetett megoldásokat érdemes találni, tanulva egymástól. Joaquin Almunia illetékes EU biztos üzenetét is közvetítve emlékeztetett arra, hogy egy versenyképes európai jövő elképzelhetetlen ?erőteljes? versenyjogi szabályozás nélkül. A konferencián tapasztalatot és információt cseréltek az Európai Bizottság és a tagállami versenyhivatalok munkatársai, a tudományos és az üzleti élet képviselői, valamint gyakorló versenyjogászok. Közös gondolkodás zajlott például a kartellek leleplezésének nehézségeiről, főként a tenderek kiírói hiányos ismereteinek köszönhetően.

Figyelemre méltó volt a régió illetékes hatóságainak egyhangú elkötelezettsége a kartellszabályok betartatása mellett, miközben a felderítések eszközrendszere terén spontán közeledést lehet megfigyelni. Elhangzott, hogy a Magyarországon 2010-ben bevezetett informátori díj intézménye idén már Szlovákiában is érvényes szabályozás. Egy másik jele a szemlélet hasonlóságának, hogy a kartellezőknek Magyarországon 2014. július 1-je után és Csehországban egyaránt lehetőségük van egyezségi eljárásban részt venni, amelyben a versenyhatósági döntéssel szembeni jogorvoslatról történő lemondásért cserébe bírságcsökkentést kaphatnak.

A konferencián világossá vált, hogy miközben a válság hatására az egész régióban esett a vállalati fúziók száma, a régió összes versenyhivatala törekszik a válságban megvalósuló fúziós eljárások mihamarabbi lezárására, ami a magyar Gazdasági Versenyhivatal elmúlt három évének is egyik komoly vívmánya. Egy neves nemzetközi intézmény (Global Merger Control Index, GMCI) értékelése szerint a fúziós eljárások tekintetében Magyarország az élmezőnybe tartozik.

2012-ben a finn versenyhatósággal holtversenyben a harmadik, az elmúlt évben pedig a második helyre soroltak bennünket az uniós versenyhatóságok között a megkérdezett piaci szereplők, ügyvédek, gazdasági újságírók véleménye alapján. A konferenciát hagyományteremtő szándékkal a magyar elnökség újításaként szervezte a Gazdasági Versenyhivatal az együttműködésben részes tagállami versenyhatóságok vezetői és munkatársai aktív közreműködésével.

Szóljon hozzá!