ZETApress

hírportál

Műsorgyártók célkeresztben

SzaknévsorKözbeszerzési kartell gyanúja miatt indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ? tudatta Gondolovics Katalin sajtószóvivő. Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

A GVH február 21-én, pénteken eljárást indított a HTD Szaknévsor Kiadó Kft, a JRM Produkció Kft, a Nosztalgia-Design Kft, a PUPU Produkció Filmgyártó Kft, a TVP Televíziós és videó műsorokat gyártó Kft, és a LIGA TV Kft-vel szemben versenykorlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy a fenti vállalkozások a pályázati eredmények befolyásolására alkalmas magatartást folytattak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), mint Ajánlatkérő által uniós eljárásrendben lefolytatott, Keretmegállapodás hd televíziós mobil közvetítőegység bérlésére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap részére 24 havi időszakra, esetenként humán erőforrás biztosításával tárgyú és a Keretmegállapodás SD televíziós mobil közvetítőegység bérlésére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap részére 24 havi időszakra, esetenként humán erőforrás biztosításával tárgyú nyílt közbeszerzési eljárásokban.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban ? az ügy bonyolultságától függően ? két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-11/2014.

Szóljon hozzá!