ZETApress

hírportál

Magyar szőlő: orosz pezsgő

Szovjetszkoje IgrisztojeMegtévesztő pezsgő reklám miatt bírságolt a GVH. A Royalsekt Pezsgő-, Bor-, Üdítőital-gyártó Szövetkezeti Pincészet Zrt. (Royalsekt Zrt.) megtévesztette a fogyasztókat a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők népszerűsítése során ? állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hivatal ezért 15 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A Royalsekt Zrt. által gyártott és forgalmazott Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőcsaládot népszerűsítő reklámokban, 2010 decembere és 2013. március 31-e között megjelenő szövegek és a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a vállalkozás orosz pezsgőt, azaz Oroszországból importált pezsgőt vagy orosz alapanyagokból készülő terméket forgalmaz.

Ezt támasztotta alá, hogy a reklámokban kiemelten szerepelt a termék megnevezése orosz nyelven, cirill betűkkel, valamint a reklámokban az orosz címerrel szinte mindenben megegyező ábra is szerepelt. Az orosz pezsgő látszatát keltette továbbá A pezsgők cárja szlogen is, amely alapján a fogyasztók szintén azt gondolhatták, hogy reklámozott termék orosz pezsgő.

A GVH az eljárás során megállapította, hogy a vállalkozás valótlanul keltette azt a látszatot, hogy a Szovjetszkoje Igrisztoje terméke orosz pezsgő, mivel a pezsgő Magyarországon, magyar alapanyagból készült. A GVH megállapította, hogy a Royalsekt Zrt. fenti tájékoztatásaival megtévesztette a fogyasztókat, ezért 15 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra ? tudatta Gondolovics Katalin sajtószóvivő.

A jogsértés megállapítása mellett a GVH azt is megtiltotta a Royalsekt Zrt-nek, hogy a kereskedelmi kommunikációiban, az általa gyártott és forgalmazott Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgők eredetére vonatkozóan azt az üzenetet közvetítse a fogyasztóknak, hogy azok orosz termékek. A bírság meghatározásánál a GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy az intenzív kampánynak köszönhetően a reklámokkal a fogyasztók széles körét elérte a vállalkozás. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-33/2013.

Szóljon hozzá!