ZETApress

hírportál

Többmilliós bírságok

Fogászati termékekVersenykorlátozó megállapodás miatt bírságolt a GVH. A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH és egyes forgalmazói a W&H fogászati termékek legalacsonyabb viszonteladási árának rögzítésével versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek, ezzel megsértették az európai uniós versenyszabályokat.

A GVH az érintett vállalkozásokra összesen 16 millió-százezer forint bírságot szabott ki. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárása annak vizsgálatára irányult, hogy a fogászati termékeket gyártó W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH (W&H) kötött-e a forgalmazóival olyan megállapodásokat, melyekben a termékei minimális viszonteladási árát meghatározták. A GVH rendelkezésére álló információk arra utaltak továbbá, hogy a W&H egy forgalmazóját azért zárta ki forgalmazói hálózatából, mert az nem tartotta be az előírt árkalkulációs rendszert és alacsonyabb árakat ajánlott egyes megrendelőinek.

A GVH a beszerzett bizonyítékok alapján megállapította, hogy a W&H legalább 2008 és 2009 egy részében a tovább-eladási minimálárak rögzítésére irányuló megállapodást kötött egyes forgalmazóival, melynek be nem tartását a W&H főforgalmazójának segítségével ellenőrizte és szankcionálta ? tudtuk meg Gondolovics Katalin sajtószóvivőtől.

Különösen súlyos versenykorlátozásnak minősül, ha az egymással vertikális ? beszállító-vevő ? viszonylatban lévő vállalkozások olyan rögzített összegű vagy legalacsonyabb viszonteladási árat kötnek ki, amelyet a vevőnek figyelembe kell vennie, így a GVH e jogsértés miatt a W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH-ra tízmillió-hatszázezer forint, főforgalmazójára, a FEJÉR-FOG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-re öt- és félmillió forint bírságot szabott ki. A GVH megtiltotta egyben e jogsértő magatartás további folytatását.

A GVH megállapította továbbá, hogy a W&H forgalmazási rendszeréből kizárt korábbi fő forgalmazó, az UNIMET Kórháztechnikai Kft. részt vett a jogsértésben, azonban a hivatal a vállalkozás együttműködésére tekintettel vele szemben mellőzte az egyébként csekély mértékben megállapítható bírság kiszabását. A GHV a W&H eljárásba vont más forgalmazóival szemben az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-115/2010.

Szóljon hozzá!