ZETApress

hírportál

Ülésezett a törzs

ÜlésAz Operatív Törzs elvégezte az augusztus 20-i ünnepség biztonsági előkészületeit. A július eleje óta tartó felkészülésnek köszönhetően az állampolgárok idén is teljes biztonságban ünnepelhetik augusztus 20-át, Magyarország születésnapját.

Az Operatív Törzs a 2007. és 2008. évi augusztus 20-i állami ünnepségek során már bizonyította, hogy munkájával garantálni tudja a rendezvények és azok látogatóinak biztonságát. Az ünnep biztosítását idén több mint 1500 közreműködő mellett a rend- és katasztrófavédelmi, valamint a mentésért felelős szervek végzik.

Az augusztus 20-i állami ünnepség biztonságáért felelős Operatív Törzs ma tartotta az ünnepet megelőző utolsó ülését. Az ülésen véglegesítették a rendezvények biztonsági terveit és a rendezvény ideje alatti intézkedések rendjét. A Törzs arra törekedett, hogy a tavaly sikeresen alkalmazott biztonsági elemeket továbbvigye, emellett új biztonsági intézkedések bevezetését is elrendelte, többek között a H1N1 vírus terjedésének megakadályozására. Ennek érdekében idén a Törzs munkájában járványügyi szakértő is részt vesz, emellett a Kossuth téren a Szent István király udvara rendezvényen tíz fertőtlenítővel ellátott kézmosó egységet szerelnek fel a mobil wc-k és vendéglátóipari egységek közelében. A fertőzések megakadályozását szolgálja az is, hogy a téren működő vendéglátóhelyek dolgozóinak is kötelezően védőkesztyűt kell viselniük.

Az Operatív Törzs emellett összehangolta az augusztus 20-i fővárosi rendezvényeket, a repülés és a hajózás rendjét, valamint elvégeztette a szükséges biztonsági előkészületeket az ünnepség zavartalan lebonyolítása érdekében.

A július másodika óta heti rendszerességgel ülésező Törzs az állami ünnep ideje alatt, egész napos kibővített létszámú ügyeletet lát el. A nap folyamán a résztvevő szervezetek tagjai, többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat, a katasztrófavédelem, a rendőrség, tűzoltók és a mentők képviselői folyamatosan jelentenek a rendezvények helyszínén történtekről. Az Operatív Törzs üléstermébe telepített meteorológiai munkaállomás révén pedig a biztonságért felelős szervezetek és az Operatív Irányító azonnali információt kaphatnak a meteorológiai helyzetről is. A folyamatosan beérkező információk és a Törzs tagjainak szakmai véleménye alapján Juhász Gábor operatív irányító, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára hozza meg a rendezvény biztonságát érintő döntéseket. Indokolt esetben ő dönt az ünnepség megszakításáról, illetve elhalasztásáról, beleértve a tűzijátékot is, amely idén is egy gombnyomásra az összes helyszínen, vagy helyszínenként külön-külön is leállítható lesz.

Az ünnepségre látogatók biztonságát idén is 17 menekítő torony, a tűzijáték 2,5 km-es szakaszán felállított öt óriáskivetítő és 70 hangosbemondó, valamint a megerősített szolgálatot ellátó rend- és egészségvédelmi szervek biztosítják. Amennyiben az ünnepség leállítására, vagy a program módosítására kerül sor, a lakosság tájékoztatását előre felvett biztonsági filmek, a hangosbemondókból pedig élő magyar és angol nyelvű biztonsági instrukciók segítik ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!