ZETApress

hírportál

Fizessen a Wellnet Kft!

Magnavital szettNem bizonyított a Magnavital készülék gyógyító hatása. A Wellnet Kft. a Magnavital mágneses készülékek, illetve a készülékcsomagok népszerűsítése során a terméknek olyan egészségre gyakorolt hatásokat és gyógyhatásokat tulajdonított, melyeket nem tudott igazolni ? állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A jogsértésért hárommillió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra a hivatal.

A vállalkozás 2010. augusztus 1-je és 2013. február 22-e között a Magnavital készülékcsalád népszerűsítése, értékesítése során gyógyhatásra, egészségre gyakorolt és más kedvező hatásra, továbbá kedvezményes árra vonatkozó állításokat tett közzé a Magnavital készülékeivel kapcsolatban. A készülékkel kapcsolatos hatás-állítások fő üzenete a fogyasztó számára az volt, hogy a termék használatával számos betegség hatékonyan kezelhető, orvosolható, megelőzhető, valamint egészségmegőrző hatással is rendelkezik.

A GVH eljárásában azt vizsgálta, hogy megfelelnek-e a valóságnak a tájékoztatásokban megfogalmazott állítások. A vállalkozásnak olyan bizonyítékot kell bemutatnia, amely minden kétséget kizáróan igazolja a hirdetésben szereplő állítások valódiságát. A vállalkozás állításait fogyasztói tapasztalatokra alapozta, azonban a GVH gyakorlata alapján nem tekinthetők tudományos bizonyítéknak a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények. A vállalkozás által benyújtott további bizonyítékok nem azt támasztották alá, hogy a Magnavital terméknek a tájékoztatásokban ismertetett hatásai ténylegesen érvényesülnek, hanem azt, hogy magának a pulzáló mágneses térnek milyen biológiai és fiziológiai hatása van az élő szervezetekre.

A GVH megítélése szerint a vállalkozás által benyújtott bizonyítékok nem feleltek meg a tudományos ismeretekkel, megalapozottsággal szembeni elvárásoknak, így a vállalkozás nem tudta igazolni, hogy a Magnavital készülékcsalád használatával ténylegesen elérhetőek-e a tájékoztatásokban kiemelt egészségügyi hatások ? tudatta Gondolovics Katalin szóvivő.

A reklámokban megjelenő tájékoztatások alapján a fogyasztók továbbá arra a következtetésre juthattak, hogy az eredeti árnál kedvezményesebben vehetik meg a készülékcsalád tagjait. A vizsgálat során kiderült, hogy valójában a feltüntetett ?eredeti áron? nem értékesítettek egyetlen terméket sem, így a fogyasztók valójában nem kaptak semmilyen árkedvezményt a készülék megvásárlásakor.

A vállalkozás a fenti magatartásával tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a GVH hárommillió forint bírságot szabott ki a cégre. A GVH a bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy a vállalkozás célja a tájékoztatásokkal olyan fogyasztók figyelmének felkeltése volt, akik kifejezetten egy betegség megelőzése vagy meglévő betegségük tüneteinek enyhítése, gyógyítása miatt vagy egészségügyi állapotuk javítása miatt keresik a különböző terápiás lehetőségeket, módszereket. A nem teljesen egészséges fogyasztó sérülékenyebb, egészségi állapotánál fogva kiszolgáltatottabb a vállalkozások tájékoztatásainak, reklámjainak. Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-23/2013.

Szóljon hozzá!