ZETApress

hírportál

Német vita a rasszizmusról

Vitázott a világ ifjúsága Kassai Viktor fővédnökségével. Fiatal szónoki tehetségek szálltak ma vitába a Budapesti Music Centerben. A cseh Dominika Perlínová nyerte a német nyelvű nemzetközi vitavetélkedőt Ferencvárosban ? tudatta a Budapesti Goethe Intézet.

Kell-e bojkottálni a nagyszabású sportesemények megrendezését azokban az országokban, ahol megsértik az emberi jogokat? ? Erről a kérdésről folytatott ma izgalmas vitát Budapesten Közép- és Kelet-Európa négy legjobban vitázó fiatalja. A középiskolai tanulók részére szervezett német nyelvű vetélkedő, a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi döntőjén ma az első helyezésért folyt a szócsata. Csehországból a 17 éves Dominika Perlínová aratott győzelmet.

A ferencvárosi Budapest Music Center nagytermében közel 300 néző követte figyelemmel a záróvitát, amely a következő egyértelmű szabályok szerint zajlott: négy tanuló, egy vitakérdés, 24 perces vita. Dominika meggyőzően lépett fel a nagyszabású sportrendezvények bojkottja ellen, és kiváló retorikai képességeivel elnyerte a zsűri elismerését. ? A vita művészetét az egyetemen és későbbi életem során is jól tudom majd hasznosítani ? kommentálta győzelmét a cseh lány. A döntő vitáig hosszú utat tett meg a két cseh, a lett és az ukrán fiatal: miután megnyerték saját hazájukban a regionális és az országos fordulókat, bejutottak a budapesti nemzetközi döntőbe, melynek előfordulóiban alaposan odafigyeltek vitapartnereikre, és kiemelkedő érvelésüknek köszönhetően bekerültek a legjobb négy közé. A részt vevő országok ? Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna ? két-két legjobb vitázójának jutalma egyhetes budapesti utazás volt, melynek során elmélyíthették retorikai ismereteiket és kapcsolatokat köthettek más országok fiataljaival.

A Vitázik a világ ifjúsága arra ösztönzi a tanulókat, hogy kritikusan vizsgáljanak meg aktuális társadalompolitikai témákat. A német nyelvű viták során a diákok idegen-nyelvtudásukat használják és fejlesztik. ? A vitára való készségben egy demokrácia minősége mutatkozik meg. Diktatúrában életveszélyes lehet az uralkodó véleménnyel szembeforduló szó, demokráciában viszont az ellenvélemény és kifejezése a létfenntartó oszlop ? emelte ki Elmar Brok, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnöke a projektet a döntő elején tartott köszöntőbeszédében. Kassai Viktor, 2011-es év legjobb játékvezetője, a projekt magyar fővédnöke elmondta, hogy mivel munkája során neki is rengeteget kell érvelnie, ezért nagyon örül, hogy jelen lehet, és tanulhat a vitákból.

A VII. Nemzetközi döntő résztvevői: 1. Dominika Perlínová, Csehország. 2. Alisa Sergiyenko, Csehország. 3. Maria Murašova, Lettország. 4. Dmytro Olijnyk, Ukrajna. További résztvevők (a 2013-as országos döntők nyertesei): Észtország: Liisi Soonvald, Tartu és Epp Mauring, Viljandi. Lengyelország: Urszula Kuc, Radom és Jan Ciaptacz, Krakkó. Lettország: Simons RohÄźins, Riga. Litvánia: Elena Živatkauskaitė, Vilnius és Mantė BartusevičiĹŤte, Vilnius. Magyarország: Glöckl Szvetlána, Budapest és Krizsán Dániel, Baja. Oroszország: Alexandra Rastvortseva, Szentpétervár és Serafima Orlova, Szentpétervár. Ukrajna: Tetyana Struk, Lviv.

A projekt támogatói a Goethe-Institut, az Erinnerung, Verantwortung und Zukunft Alapítvány, a Közhasznú Hertie-Alapítvány és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen. A projektet 2005-ben indították, és eddig 8 ország több mint tízezer tanulója vett részt benne. A VII. nemzetközi döntőt a Külügyminisztérium német nyelvi képzési alapjának támogatásával valósították meg. A döntő médiapartnerei az Origo.hu és a fluter ? a politikai képzés szövetségi központjának ifjúsági magazinja.

Szóljon hozzá!