ZETApress

hírportál

Ki robbantott Bonyhádon?

magyaroknyilaiA Magyarok Nyilai terrorszervezet tevékenységével kapcsolatban kirobbant vitával összefüggésben, a rendőrség jelentése alapján az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az alábbiakról tájékoztatta Bajnai Gordon miniszterelnököt. A kormányfő a tájékoztatást tudomásul vette.

A köztársaság rendőrségének erre illetékes szervezete, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) eredményesen felderítette több, 2007-08 során elkövetett, politikai motivációjú súlyos bűncselekmény valószínű elkövetőit.

E felderítés során megállapította, hogy a bűncselekmények elkövetését különböző nyilatkozatokban magára vállaló szervezet, a Magyarok Nyilai Felszabadító Hadsereg létezik, a politikai terrorcsoportokra jellemző módon szerveződik és újabb, még sokkal súlyosabb akciókra készül. Mindezt pedig azért, hogy a politikai döntéshozatalt szándékaiknak megfelelően befolyásolják.

Az NNI ? hivatásának megfelelően ? a készülő akciót időben megszakította és ezzel a Magyar Köztársaság történetének súlyos politikai terrorcselekményét akadályozta meg. Az NNI által feltárt bizonyítékok alapján az ügyészség, elfogadva az NNI minősítését, terrorcselekmény miatt, hatásköri okokból átvette és folytatja a nyomozást. A bíróság az eddig elfogott gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezte. Sőt, az ügyészség a cselekmények súlya és az elkövetés jellege miatt immár bűnszervezetnek tekinti a csoportot.

Az NNI sikere alapján döntött úgy az igazságügyi és rendészti miniszter, hogy több, kiemelkedő munkát végző vezetőjét és munkatársát elismerésben részesíti, melyeket sajtónyilvános rendezvényen kívánt átadni.

A sajtó számára az NNI összeállított és átadott egy videóválogatást, hogy tudósításukat megfelelő képanyaggal tudják illusztrálni. Ez a válogatás egyebek között tartalmazott egy mezőn végrehajtott robbantásról készült felvételt, melyet ? minden kétséget kizáróan ? az egyik, egyébként a gyanú szerint a robbanószerkezeteket készítő gyanúsítottól lefoglalt számítógépen találtak. Az NNI azért döntött e felvétel átadása mellett, mert több más bizonyíték van arra, hogy a terroristák próbarobbantásokat hajtottak végre, tehát alaposnak látszott az a következtetés, hogy a felvétel egy ilyen robbantást ábrázol. Egyébként ezt támasztotta alá a felvétel készítésének és a fájl utolsó megnyitásának elektronikusan rögzített időpontja is.

A nyomozás adatai alapján tehát indokolt volt az NNI azon következtetése, hogy a felvételen látható robbantás a Magyarok Nyilai egyik próbarobbantása. Ezt a következtetést az NNI tényként kezelte, ennek megfelelő tájékoztatást adott az igazságügyi és rendészeti miniszter számára, és ennek alapján a miniszter is hasonló utalást tett a sajtó számára. Most már egyértelmű, hogy sok félreértés elkerülhető lett volna, ha az NNI tájékoztatójában a levont következtetést megalapozott feltételezésként és nem tényként kezeli. Erre tekintettel az NNI illetékes vezetője még vasárnap felajánlotta lemondását, ennek elfogadását a miniszter azonban nem tartotta indokoltnak.

A közvélemény ugyanakkor joggal tart igényt teljesen pontos tájékoztatásra. Ennek elmaradása miatt az NNI igazgatója és illetékes helyettese ? akik egyébként kiemelkedő munkát végeztek ebben az ügyben is ? figyelmeztetésben részesült.

A sajtóban megjelent hírek alapján az NNI vizsgálja a bonyhádi robbantás és a Magyarok Nyilai közötti összefüggést, annál is inkább, mert az NNI által nyilvánosságra hozott felvétel ? az eddigi adatok szerint ? korábban sehol sem volt látható. A felvétel bemutatását az ügyészség azért engedélyezte, mert az a büntetőeljárásban nem szerepel bizonyítékként, mivel a felderített bűncselekményekkel csak közvetett kapcsolatban áll.

Összefoglalás

A rendőrség ebben az ügyben eredményes, elismerésre méltó, jó munkát végzett. E munka bemutatása során azonban tényként kezelt ? és ennek alapján így tett az igazságügyi és rendészeti miniszter is ? egy megalapozott következtetést, melynek egyes részleteivel kapcsolatban tisztázandó aggályok merültek fel. Az így okozott pontatlan tájékoztatásáért a rendőrség és a minisztérium a közvélemény elnézését kéri.

Fontos tanulság, hogy egy, a közvélemény egészének jogos érdeklődésére számot tartó ügyben különös figyelmet kell fordítani a tájékoztatás valamennyi részletére. A miniszteri megszólalások esetén különösen fontos, hogy csak többszörösen ellenőrzött információ kerüljön nyilvánosságra.

Ugyanakkor teljesen alaptalanok azok a vádak, amelyek az ügyben megszólalókat félrevezetéssel, különösen pedig bizonyítékok ?meghamisításával? illetik, hiszen ilyenre nyilvánvalóan nem került és nem is kerülhetett sor. Azok a korábbi kormányzati döntések, amelyek a terrorizmus elleni rendőrségi fellépés feltételeit javítják, teljes mértékben indokoltak, mert valós veszéllyel kell szembenéznünk ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!