ZETApress

hírportál

Újabb helyreigazítást kér Bajnai

A Magyar Nemzet mai, Bajnai helyett vallott a Wallis című cikke súlyosan torzított, hazug állításokra épül, amelyeknek semmi köze a valósághoz, az egy politikai lejárató kampány része. Bajnai Gordon ez ügyben már jelezte: helyreigazítást kér a laptól. Helyreigazítási kérelmének elutasítása esetén jogi úton vesz elégtételt az őt ért alaptalan és hazug vádakért ? jelezte a Kormányszóvivői Iroda.

Valótlan a cikk állítása, miszerint a WEMS után Magyarországon nem történt osztalékadó-fizetés. A valóság ezzel szemben az, hogy a minden szempontból a törvényeknek megfelelően működő vállalkozásból 2002 és 2006 között keletkezett osztalékjövedelemből Bajnai Gordon Magyarországon, a törvényeknek megfelelően, több mint 59 millió forintot fizetett meg osztalékadó formájában a magyar adóhatóság számára.

A Magyar Nemzet állításával szemben a cikkben szereplő WEMS nevű cég tulajdonosi háttere a nyilvános cégadatok alapján bármikor megismerhető volna a Magyar Nemzet újságírói számára is, ha ezekre az adatokra valóban kíváncsiak volnának, azokat csak ki kell kérni a ciprusi cégnyilvántartásból. Valótlan tehát az az állítás, hogy a Wallis csoport érdekeltségébe tartozó cég tulajdonosi háttere nem megismerhető.

A cikk több súlyosan téves és rosszhiszemű állatásainak egyike például, hogy a Wallis Zrt-t vezető, ?uraló? magánszemélyek között lehet a miniszterelnök is. Bajnai Gordon 2000-2005 között töltötte be a Wallis csoport vezérigazgatói posztját. Ezt követően munkaviszonyát és az ehhez kapcsolódó tulajdonosi és igazgatósági pozíciót kivétel nélkül megszűntette.

Hamis az az állítás is, miszerint a WEMS nevű cég offshore cég volna, nem az. Megjegyezzük ugyanakkor, hogy offshore vállalkozás volt az a Delaware-i bejegyzésű vállalkozás, amely 2000. és 2003. tavasza között megtalálható volt a jelenlegi hazugságokat megfogalmazó Magyar Nemzet tulajdonosai között. Ennek tulajdonosi hátterét nem ismerni. (A kormányfő a napokban az MN egy másik cikkét is megcáfolta.)

A Magyar Nemzet cikke és az azt átvevő médiumok közlései súlyosan torzított, hazug állításokra épülnek, amelyeknek semmi köze a valósághoz, az egy politikai lejárató kampány része. Bajnai Gordon helyreigazítási kérelmének elutasítása esetén jogi úton vesz elégtételt az őt ért alaptalan és hazug vádakért, valamennyi a cikket, vagy annak részleteit utánközlő sajtóorgánumtól ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Bajnai visszautasítja a Fidesz hamis vádjait is

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője hamis, alaptalan és hazug váddal illette a Magyar Köztársaság miniszterelnökét ? tudatta szóvivőjén keresztül. Bajnai Gordon miniszterelnök, illetve az általa vezetett cégek nem akartak és soha nem is bújtak ki az adófizetési kötelezettségük alól. Minden esetben a magyar és a külföldi törvényeket betartva működtek, jártak el. Az ezzel ellentétes állítások, sejtetések hamisak. A miniszterelnök az ezzel kapcsolatban megfogalmazott alaptalan vádak miatt eddig kilenc ízben kért helyreigazítást. Ezek elmaradása esetén, Bajnai Gordon jogi úton vesz elégtételt.

A Fidesz az EP kampány finisében túlmegy a józanság határán. Azzal, hogy minden alapot nélkülözve igaztalan rágalmakkal illeti, és fiktív cselekményekkel vádolja a Köztársaság miniszterelnökét, méltatlan helyzetbe hozza Magyarországot, súlyosan veszélyezteti a gazdasági válság kezelése során, a válságból való kilábalásban eddig elért eredményeket. Az ilyen kijelentések rombolhatják a Magyarország iránti bizalmat.

Szükségesnek tartjuk, hogy a FIDESZ és annak vezetői még a választási kampány hevében is tartózkodjanak a hamis vádaskodástól és minden esetben mérlegeljék, hogy az egyes kijelentések rövid távú politikai hozadékuk mellett milyen mértékű károkat okozhatnak az országnak. Hiszen az országnak a gazdasági válság közepén világos programmal rendelkező, gyorsan cselekvő és józan kormányra van szüksége. Ez kívánja meg Magyarország érdeke és ezt kívánják meg az ország külföldi partnerei ? írta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Szóljon hozzá!