ZETApress

hírportál

Szándékos gyújtogatás Istvánteleken

Egy tűzoltótiszt okozta a tüzet az Istvánteleki Járműjavítóban ma délelőtt. A személyvonat második kocsija a bedobott gyújtóstól pillanatok alatt lángra kapott. Nem csak az ülések égtek, de kiolvadtak az ablaküvegek, s a vasszerkezet is alaposan eldeformálódott. A tűzoltók a szirénázó kocsikkal csak tíz perc múltán érkeztek. Gyorsan fecskendőt szereltek, de hiába kezdték meg az oltást, a kocsi teljesen leégett.

S hogy mit kap a tettéért a gyújtogató? Továbbra is tűzoltó marad, mert parancsra cselekedett. A MÁV Zrt. és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a vasúttársaság üzemi területén katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot tartott. A gyakorlaton a szervezők mellett részt vett a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) is összesen 17 különböző típusú gépjárművel és mintegy 60 szakemberrel. A gyakorlat célja a részt vevő szervezetek szakemberei és mentési eszközei közreműködésével megvalósuló, együttműködő veszélyhelyzet-kezelésének begyakorlása volt.

Az együttműködési gyakorlat feltételezése szerint a Budapest-Nyugati pályaudvar és Esztergom között közlekedő személyvonat első kocsija 9 órakor Rákosrendező állomást elhagyva, pályahiba következtében kisiklott és nekicsapódott a mellette lévő vágányon várakozó tehervonat veszélyes anyagot tartalmazó tartálykocsijának. A tartálykocsi megsérült, így a benne tárolt veszélyes anyag a szabadba jutott. A szerelvény második kocsija ? a leszakadt felső-vezeték okozta zárlat következtében ? kigyulladt, az égő kocsiban 3 személy meghalt. A tűz nem csak a tartálykocsit veszélyeztette, hanem az első kocsiba szorult mintegy 35 főt és a második kocsi környezetében lévő gázvezetéket.

A vasúti pályatest jelentősen rongálódott, ezért a MÁV segélynyújtó egysége csak jelentős késéssel tudta megközelíteni a baleset közvetlen helyszínét. A tűzoltóság és katasztrófavédelem segítségét kérték a kialakult helyzet kezelésére. A gyakorlat során a szakemberek többek között tűzoltási, műszaki mentési, kimenekítési, sérült-ellátási, fertőtlenítési feladatokat hajtottak végre.

A mentősök az első kocsiból kimentett tucatnyi ?sérültet? osztályozás után ellátták. Egy sátrat is felállítottak, melyből összesen négy van rendszeresítve az ország területén a tömeges balesetek ellátásához. Ennek egy órán belül kell kiérkeznie a kárhelyre. Minden sérült nyakába kis táblácskát tettek, melyen a sérülését és ellátását is feltüntették a mentősök. Ezzel együtt adják le aztán az ügyeletes sürgősségi osztályon, így az átvevő orvos is pontos képet kap pácienséről. Szerencsére ? gyakorlat lévén ? most a kórházba szállítások elmaradtak, s a művért lemosták a nővérek.

Szóljon hozzá!