ZETApress

hírportál

Színész a pokolban

Megváltozhat egy ember? Vagy személyisége és sorsa menthetetlenül kijelölt számára egy utat? Ad-e az élet új esélyt? ? Erre keres választ Szalai Vivien: Magyar börtönpokol, 150 nap a rácsok mögött ? a rideg valóság, amit Stohl András látott? című 336 oldalas könyvében, melyet tegnap este mutattak be a Nyugati téri Alexandra Pódiumon. Szerkesztő: Ómolnár Miklós.

Stohl Andrást kényeztette a sors, hát akarva-akaratlan, de kihívta maga ellen. Volt sok munkája, pénze is akadt, megtapasztalhatta a hírnév minden előnyét és kínos hátrányait is. Fürdött a fényben, és megfürdették a pocsolyában is. Többször nekiment a falnak, aztán a végén mégsem az ő feje bizonyult erősebbnek. Odalett sok minden a nagy rohanásban, előbb egy házasság, aztán megingott hírnév és karrier is.

Az ittasan okozott, komoly sérüléssel járó balesetért végül tíz hónap börtönre ítélték, amiből jó magaviselete miatt ?csak? öt hónapot kellett letöltenie. Öt hónap vezeklés, ennyit mért rá a földi bíró. De ez a könyv mégsem egy sztár börtönnaplója, sokkal több annál: igaz és kíméletlenül őszinte krónika a magyar börtönökben zajló sokkoló eseményekről. Hőse a börtönben legalább nyolc füzetet írt tele öt hónap alatt. Minden este villanyoltás előtt jegyezte le aznapi élményeit, de Vivien nem ezekből dolgozott. Kéthetente járt be Andráshoz beszélőre, s ott jegyezte le a pokolbeli történeteket.

Nem csak szabadságától, de a vadászszenvedélyétől is el kellett búcsúznia ? mondta el kérdésemre András a könyvbemutatón. Mielőtt börtönbe vonult, fegyvereit is le kellett adnia, s büntetett előéletűként egyelőre fegyvertartási engedélye sem lehet. Szerencséjére a közlekedési vétségek kikerültek a korlátások közül, így jövő március 5-én ? egy évvel a feltételesen szabadulása után ? kérelmére mentesítik a joghátránytól, s egy újabb sikeres vizsgát követően visszakaphatja vadászfegyvereit. Addig is a fóti otthonából puska nélkül járja a közeli erdőket.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. András jött, a Spirit ment | ZETApress

Szóljon hozzá!