ZETApress

hírportál

Elmore Leonard: Raylan

Elmore Leonard neve hallatán a krimirajongók biztosan felkapják a fejüket, nem véletlenül. A 86 éves New Orleans-i születésű író számtalan sikerkönyvvel büszkélkedhet. The Bounty Hunters című első regénye 1953-ban jelent meg, és innentől kezdve nem volt megállás ? tudtuk meg Megyeri Zsuzsa Dórától.

Pályája elején főleg westerneket írt, később a krimi és a thrillerek világa felé fordult, és milyen jól is tette! Lélegzetelállítóan izgalmas sztorijaira a rendezők is felfigyeltek, és több mint huszonöt írását filmre adaptálták ? ugye mindenki látta a Szóljatok a köpcösnek! (1995) vagy a Mint a kámfor (1998) című mozifilmeket? Nem kisebb nevek tanulták az általa írt szöveget, mint Clint Eastwood a Joe Kiddben (1972), Charles Bronson a Mr. Majestykben (1974) vagy Burt Reynolds a Stickben (1985).

Sőt, a könyveire jellemző sziporkázó, olykor durva párbeszédek, lebilincselő cselekményszálak, a pattanásig feszült atmoszféra, valamint a sport és erőszak realisztikus bemutatása Tarantino érdeklődését is felkeltette. Ami nem is csoda, hiszen teljesen magáénak érezte Leonard világát ? mintha csak tükörbe nézett volna. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Rum Punch című regény alapján született a méltán elismert Jackie Brown (1997)! Szögezzük is le tehát bátran: ha film, akkor Tarantino, ha könyv, akkor Leonard!

Ebben a szellemiségben hozza vissza októberben a Jaffa Kiadó gondozásában megjelenő Raylan című könyvében korábbi regényeinek (Pronto, 1993; Riding The Rap, 1995) főhősét, egyben A törvény embere című tévésorozat jóképű sztárját, a cowboy-kalapos Raylan Givens szövetségi rendőrbírót, akinek ezúttal is sok dolga akad. A szénbányák felszámolásával Harlanban ugyanis virágzik a kábítószer-kereskedelem, a hírhedt Crowe-testvérek emberi vesével üzletelnek, és a nőkkel is csak a baj van ? Laylával, a transzplantációs nővérrel, Carollal, a szénbányavezetővel, no és a pókerjátékos Jackie-vel is.

Itt egyedül Raylan segíthet, aki amúgy sem hétköznapi figura ? keveset beszél, de minden szava telitalálat; nem használja feleslegesen a fegyverét, de ha lő, akkor öl. Elmore Leonard új regénye valóban letehetetlen: sármos főhős, dögös nők, frappáns dialógusok és feszültség minden mennyiségben ? akárcsak egy Tarantino-filmben, ugye? ? Nincs nála nagyobb krimiíró ? írta a The Guardian. ? A Raylan igazi remekmű: az elsőtől az utolsó oldalig ? tudatta a Los Angeles Times. ? Az egyik legjobb Leonard-thriller ? adta hírül az Entertainment Weekly. ? Az amerikai regény Tarantinója ? véli a Jaffa Kiadó.

Szóljon hozzá!