ZETApress

hírportál

Őrök országa lettünk

Jövőre iskolaőrök vigyázzák az oktatási intézményeket ? olvastuk egy minapi tervezetben. Nem csak a pedagógusokat védik az agresszív szülők haragjától, de a tanulók távozását is megakadályozhatják, ha lógni akarnak az iskolából. A biztonság fokozása mellett ezzel újabb munkahelyeket is teremtenek.

Lassan már az őrök országa leszünk, hiszen bárhol is járunk, beléjük botlunk! A metróba is csak az engedélyükkel szállhatunk, a bankban is nekik kell előbb elmondanunk, mit is akarunk. Védik a boltokat és az ipartelepeket is. S nehogy azt higgye bárki is, hogy csak a külső ellenséggel szemben kell fellépniük! Ugyanilyen fontos a harc a belső ellenség ellen. Ehhez néhol próbavásárlást is végeznek.

Sok boltban az őröknek szabad bejárásuk van az eladólányok öltözőjébe. Még az öltözőszekrényüket sem zárhatják be, hogy a vagyonőr bármikor belenézhessen, nem rejtett-e el egy kiflit, vagy felvágottat. Az étkezőhelyiségben is megzavarhatja az ebédjét, s leellenőrizheti, hogy vajon a blokkon szereplő felvágottat fogyasztja-e, vagy olcsóbbat számoltak el neki a ténylegesnél. Arra is figyel a strázsa, hogy a csemegepultnál bekap-e valamit az eladónő, s ha megteszi, már írja is a jegyzőkönyvet.

Ennél már csak az ízléstelenebb, ha a vagyonőr beszéli rá az eladót a lopásra csak azért, hogy utána feljelenthesse. Sajnos ilyenre is volt már példa. Egy fiatal őr kezdte tenni a szépet egy fiatal lánynak, akit aztán rábeszélt, hogy vigyen ki neki néhány szelet szalámit fizetés nélkül az étkezőhelyiségbe, amit aztán együtt fognak megenni. A szerelmes lány teljesítette a kérést, de a közös ebéd helyett az őr feljelentést tett. ? Csak ki akartalak próbálni! ? mondta a fiú. Őt megdicsérték, a lányt azonnali hatállyal kirúgták, s a rendkívüli felmondás miatt 3 hónapig még álláskeresési támogatásra sem volt esélye.

Nem tudni, hogy a fiú önként vállalta a piszkos munkát, vagy főnökei utasították rá. Sokan szoktak azzal védekezni, hogy parancsra tették! Háborúban ez talán elfogadható lehet ? hiszen parancsmegtagadás esetén könnyen főbe lövik az embert ?, békében viszont annál kevésbé. Vagy tán az ehhez hasonló aljasságok végrehajtói a saját anyjukkal is szexuális kapcsolatot létesítenének, ha parancsot kapnak rá? Ezt kéne egyszer már megkérdezni tőlük, ha főnökeikre hivatkoznak, de ezt a kérdést eddig még senki sem merte nekik feltenni!

Szóljon hozzá!