ZETApress

hírportál

Biztonságos országot!

Lévai Katalin, az EP szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivőnője levélben tájékoztatta a testület második legnagyobb frakciója, a szocialista képviselőcsoport vezetőjét, Martin Schulzot a tragikus veszprémi gyilkosság kapcsán kialakult, etnikai gyűlölködés szítására alkalmas helyzetről, s kérte a frakció és általa a parlament támogatását az etnikai feszültségek enyhítésében ? tudatta Földeák Iván, a képviselőnő sajtótitkára.

Kérünk mindenkit, hogy a társadalmi béke érdekében szóljon, s ne arra használja az elmúlt napok szörnyű eseményeit, a gyilkosságot, hogy tovább erősítse az emberekben az indulatokat és a félelmet, s a gyűlölet légköre ne váljék újabb bűncselekmények melegágyává. Kormánypárt és ellenzék egyetért abban, hogy nincs cigánybűnözés. Egy jogállamban ? mert hiszek abban, hogy ilyenben élünk ? nem szabad egy kisebbséget kollektív módon megbélyegezni! ? kezdődik a levél.

Többségnek, kisebbségnek együtt kell élnie ebben a hazában, nincs más választás. A roma származású bűnözők ellen, mint minden más bűnöző ellen, a törvény teljes szigorával fel kell lépni, etnikai származásuk ténye nem lehet sem enyhítő, sem súlyosbító körülmény. Mint ok sem arra, hogy nem vétkes társaik ellen keresztes hadjáratot hirdessünk. Biztonságos országot akarunk, most a közbiztonság megerősítése elsődleges feladatunk s ebben minden segítséget meg kell adnunk a kormánynak és a rendészeti szerveknek ? fejeződik be a képviselőnő levele.

Gyurcsány fogadta az osztrák külügyminisztert

Miniszterelnökünk hivatalában fogadta Michael Spindelegger osztrák külügyminisztert, aki Göncz Kinga külügyminiszter meghívására érkezett Magyarországra. A megbeszélésen a felek hangsúlyozták a magyar-osztrák kapcsolatok kiemelt jelentőségét, és pozitívan értékelték a kétoldalú partnerség keretében megvalósuló együttműködést ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Gyurcsány Ferenc és Michael Spindelegger egyetértett abban, hogy még az év első felében sor kerülhet a következő együttes kormányülésre. Gyurcsány Ferenc a találkozón elmondta: fontosnak tartja, hogy a magyar és az osztrák kormány illetékesei megosszák egymással a pénzügyi-gazdaságiválság kapcsán szerzett tapasztalataikat, illetve a válság kezelésére vonatkozó elképzeléseiket. A találkozón a kormányfő ismertette a heiligenkreuzi hulladékégető üzem létesítésével kapcsolatos magyar aggodalmakat és kifogásokat.

Szóljon hozzá!