ZETApress

hírportál

Gyilkosságok Csepelen

Már tegnap hajnalra elfogta a rendőrség a szerda esti csepeli kettős gyilkosság két gyanúsítottját. Takács Józsefet, a Széchenyi utcai Általános és Szakképző Iskola 62 éves igazgatóját és 32 éves helyettesét, Papp Lászlót, volt kollégái végezték ki. A pisztoly ravaszát a délelőtt elbocsátott 52 éves K. Tamás biztonsági őr húzta meg, míg bűntársa az ugyanaznap 3-4 milliós sikkasztásért elbocsátott 36 éves Deme Gábor gazdasági igazgató volt.

Az őr a saját kezét is átlőtte, s egy volt diákra igyekezett terelni a gyanút. Pechére az ifjabb áldozat zsebében egy bekapcsolt magnót találtak a nyomozók, mely rögzítette a gyilkosságokat. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy az elkövetők kezdeményezték az esti találkozót, a délelőtti kirúgásukat követően. Oda Takács nem akart egyedül menni, ezért hívta magával Pappot. Helyettese ezért vált vele együtt áldozattá.

Az elkövetők nem tudtak a zsebben forgó magnóról, ezért nem is keresték azt. Tudták viszont, hogy a kamerarendszer rögzítette jelenlétüket, ezért a szervert kilopták a zárt irodából. Az ajtót a véres lábú biztonsági őr rúgta be, s ezzel még több bizonyítékot szolgáltatott saját maga ellen. Azóta is a Merényi Utcai Kórházban ápolják. Továbbra is rendőrök őrzik. Nincs kihallgatható állapotban, pedig egy lőtt kézsérülés nem szokott ilyen súlyos lenni. A szervert állítólag Deme a Dunába dobta. Ő már az első éjszaka részleges beismerő vallomást tett, csak ennek valóságtartalma vitatható. A jelzett helyen például több centiméter vastag a jég, így a szerver ott nem tűnhetett el a habokban.

Az ügynek politikai színt adott, hogy Takács és Deme nemcsak a csepeli MSZP-nek, hanem az önkormányzat gazdasági bizottságának is tagja volt, mégsincsenek politikai okok. Brutális leszámolás történt, melyet sokan most a párt elleni támadásra akarnak felhasználni. Deme Gábor blogján számos mocskolódó üzenetet olvashatunk. Zömükben pártjával, az MSZP-vel azonosítják. Eszükbe sem jut, hogy Takács József, az egyik áldozat ugyanannak a pártnak volt a tagja, ő viszont becsületes volt. Épp ez okozta a végzetét, éppen ezért kellett meghalnia. Azért gyilkolták meg, mert kirúgta a sikkasztót, s ebben az sem gátolta meg, hogy párttársa és bizottsági tagtársa az illető.

Az idősebbek emlékeznek még a klasszikus pártállami viccre: Ki az abszolút reakciós? Aki belép az MSZMP-be, s utána öngyilkos lesz, hogy eggyel kevesebb büdös kommunista legyen! Vajon hányan lépnek be ma is valamelyik pártba a jobb- és baloldalon, hogy azután belülről ártsanak annak a pártnak?

A ?80-as évek végén, még Kádár János halála és Nagy Imre újratemetése előtt tették fel a kérdést az MSZMP tagjainak, hogy beléphetnek-e az akkoriban alakuló sok kis párt valamelyikébe. Az egyik válasz szerint igen, de csak jobbító szándékkal, a másik szerint feltétel nélkül, míg a harmadik lehetőség megtiltotta ezt, nehogy az új párt ?jobbítsa? a belépőt. Kérdés, hogy azóta is hányan lépnek be ebbe, vagy abba a pártba a ?jobbítás? szándékával? A pártot aztán később velük azonosítják, pedig inkább az ellenoldalt kellene!

Az átkosban nyolcszázezer párttag volt, mely négyfős családokkal számolva több mint hárommillió embert jelentett. Ez a szám legalább a lakosság egyharmada volt. Ennyi ember azonosult vajon az akkori politikával, vagy csak érdekből vállalta a párttagságot? Öntudatos kommunista volt-e, vagy megtévesztett ember? Ezt már sosem fogjuk megtudni, bárhogyan is akarjuk megmagyarázni. Utólag könnyű okosnak lenni, s a szerdai tragédia is biztosan visszaköszön majd a pártok választási kampányaiban. Vasárnap Ferencvárosban parlamenti képviselőt választunk, de a tragédia nem befolyásolhat senkit a véleményalkotásban!

Szóljon hozzá!