ZETApress

hírportál

Ki a rokon?

Sólyom László köztársasági elnök a mai napon véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvényt ? tudtuk meg Sajtóirodájától. A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény alapján a rendőrség, illetve a polgári bíróság kitilthatja a hozzátartóival szemben erőszakot alkalmazó személyeket a közösen használt ingatlanból.

A törvény azonban igen tágan határozza meg mind a hozzátartozó, mind pedig az erőszak fogalmát. Az államfő álláspontja szerint a törvénynek ezek a szakaszai részben értelmezhetetlenek és alkalmazhatatlanok, részben pedig aránytalanul korlátozzák a tartózkodási hely szabad megválasztását.

Az elnök Alkotmánybírósághoz írt indítványa leszögezi, az Alkotmányból és nemzetközi kötelezettségeinkből is folyó célkitűzés a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépés. Ennek során azonban az Országgyűlésnek olyan törvényt kell alkotnia, mely alkalmazható, és megfelel az Alkotmányosság követelményeinek. Az államfő indítványának szövege teljes terjedelemben itt elolvasható.

Szóljon hozzá!