ZETApress

hírportál

Átláccó Gödörfesztivál

A Transparency International Magyarország (TIM) a Korrupcióellenes Világnap alkalmából tegnap délután mutatta be az Ifjúság és Korrupció című kutatásának eredményét az Erzsébet téri Gödör Klubban. A reprezentatív kutatás 15-29 év közötti fiatalok korrupcióhoz való viszonyát mérte fel.

A kutatás eredményeit egy konferencia keretében vitatták meg, ami Földes Ádám, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója megnyitóját követően a kanadai, norvég, brit, svéd és holland nagykövetek megnyitóbeszédével indult. A Külügyminisztériumból senki sem érkezett, de mentségükre szóljon, hogy meg sem hívták őket! A Korrupcióellenes Világnapot az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta minden év december 9-én rendezik meg.

A Transparency International Magyarország a Korrupcióellenes Világnap alkalmából először 2009-ben rendezte meg Átláccó Fesztivál nevű programsorozatát. A szemléletformáló esemény célja az volt, hogy ráébressze a változás iránt fogékony fiatalabb csoportokat arra, hogy tehetnek az átláthatóbb közéletért, a korrupció ellen. E fesztivál keretében került sor kisfilmpályázatunk díjátadó ünnepségére is.

2010-ben is megrendezték a fesztivált, azzal a nem titkolt céllal, hogy meggyőzzék az állampolgárokat arról, a korrupció elleni küzdelem az ő feladatuk is. Fontos, hogy a magánszemélyek minél több korrupciós esetet tárjanak fel, így a rendezvénysorozat középpontjában a közérdekű bejelentők védelmének rendszere, illetve a szervezet Jogsegélyszolgálatának bemutatása állt. A fesztivál keretében ekkor rendeztek kiállítást a a Merj tenni! ? plakátversenyre beérkezett legjobb alkotásokból.

Több mint 200 pályamű érkezett A Transparency International Magyarország logó-és plakátpályázatára a Merj Tenni Jogsegélyszolgálatához. Az Átláccó Fesztivál keretében a díjkiosztó ünnepségen bemutatták a nyerteseket és a díjazott pályaműveket. A plakátpályázat támogatója a Norvég Nagykövetség és a Telenor volt. Az I. díj megosztott: Tiborcz Dávid ? 250 ezer forint, I. díj plakát ? megosztott: Herbszt László és Breuer András ? 250 ezer forint. II. díj plakát: Majtényi Máté ? kétszázezer forint, III. díj plakát: Szabó Márton ? százezer forint. A pályázat legjobb alkotásai idekattintva láthatók.

Az idei Átláccó Fesztivál témája a fiatalok viszonya a korrupcióhoz, illetve az antikorrupciós oktatás szerepe és lehetőségei a magyar középiskolai és felsőoktatásban. A fiatalok korrupcióhoz való viszonyáról, magyar kutatási eredmények, nemzetközi összehasonlítás szóló kerekasztal beszélgetés résztvevője Csákó Mihály (ELTE TÁTK), Kerezsi Klára (Országos Kriminológiai Intézet), Murányi István (Debreceni Egyetem) és Szüdi János (Pedagógusok Szakszervezete) volt. A gyakorlati tapasztalatokról és a szükséges lépésekről szóló kerekasztal beszélgetés résztvevői Gál Tibor (Civitas), Kóbor Andrea (Hallgatói Hálózat), Héra Gábor (Kurt Lewin Alapítvány), Kutas István (Telenor) és Szelényi Zsuzsanna (Aktív Állampolgárság Alapítvány) voltak.

A Transparency International vietnami tagozata által kidolgozott módszertan alapján a Kutatópont Kft-vel közös kutatást végzett a fiatalok körében a korrupcióval kapcsolatos nézeteikről. A kutatás eredményeit a tegnapi konferencia keretében mutatták be. A konferenciát követően került sor az Indavideóval és a DocuArt-al közösen kiírt videó-filmes pályázat legjobban sikerült filmjeinek levetítésére, majd a díjkiosztó fogadásra és a Korai Öröm Zenekar koncertjére.

Szóljon hozzá!