ZETApress

hírportál

Bombariadós tájékozatlanság

Nem sokkal a ma déli nyitást követően a biztonsági őrök és rendőrök terelni kezdték kifelé az embereket a Hungexpo kiállításairól. A hangosbemondó műszaki problémáról beszélt, de a Kőbányai Vásárvárosba érkezők csak a bejáratnál értesültek a korai záróráról.

Déli 1 óra tájban a Stadionok metróállomásról gyalogolok a Főbejárathoz. Az Albertirsai út Kerepesi úti bejáratánál egy keresztben álló rendőrautó zárja le az egyik sávot, de ki lehet kerülni. A rendőr tájékoztatja a gépjárművezetőket, a gyalogosokhoz nem szól. Én sem kérdezem mi történt, szó nélkül haladok tovább. A túloldali járdán is sokan jönnek a vásárba a Pillangó utcai metrómegálló felől.

Szemben jön a vásárból egy zsúfolt 100-as busz, de senki sem fog gyanút. Csak a Főkapunál látjuk meg, hogy a tömeg jön kifelé, a bejáratnál álló őrök viszont senkit sem engednek be. Tőlük tudom meg, hogy bombariadó miatt több mint félórája megkezdték a kiürítést, s ma már ne is álmodjunk a nyitásról. (Gondolom, a rendőr is ezt mondhatta az autósoknak a Kerepesi útnál.) A távozóknak elmondta azt is az őr, hogy a mai napijegyükkel csak holnap tudnak visszajönni.

A buszmegállóban nagy tömeg, ezért inkább az érkező járat elébe megyek: két megállónyit gyalogolok tovább a 3. kapuig. Épp időben érkezem, felférek a beálló zsúfolt járatra. Ott is, meg a 2. kapunál is többen felszállnak, a Főbejáratnál viszont a busz félig kiürül. Ekkor értem meg, hogy a leszállók az Örs vezér téri végállomásról jönnek, semmit sem tudnak a több mint félórája tartó bombariadóról, mert nem tájékoztatták őket. Feleslegesen jöttek el idáig és szálltak le a buszról ahelyett, hogy az Örsön maradtak volna.

A Pillangó utcáig utazom, s a Kerepesi úton újabb tömeg jön szembe a Metróból. Ők is a bezárt kiállításra jönnek, senki sem szólt nekik sem, így feleslegesen gyalogolnak. ? Nem hallott a Hungexpo bombariadójáról? ? kérdezem a metróállomás forgalmi ügyeletesét. ? Be kellene mondani itt is és a vonatokon is, hogy ne utazzon és gyalogoljon ez a sok ember feleslegesen! ? javaslom. ? Nekem nem szólt senki a dologról, de be fogom mondani, ha utasítást kapok rá ? feleli a metrós, akit nem is győzködök tovább. Ki vagyok én, hogy javasolhatnék neki bármit is?

Hazafelé tovább gondolkodom. Miért nem értesítették az intézkedő rendőrök és tűzszerészek a Fővinformot, az Örs vezér téri BKV buszvégállomást és a piros Metró központi ügyeletét? Miért nem lehet a metróvonal állomásain és szerelvényein tájékoztatni az utasokat arról, hogy feleslegesen mennek a Vásárvárosba, hiszen úgysem engedik be őket. Miért tartják be az Örsön ilyenkor is a buszmenetrendet ahelyett, hogy folyamatosan indítanák üresen a gépjárműveket a Hungexpohoz, s mielőbb elhoznák velük a robbanásveszélyes terület közeléből a tömeget? Persze utólag én is okos vagyok, de az illetékeseknek ezt már rég ki kellett volna találniuk!

Szóljon hozzá!