ZETApress

hírportál

Szerzői jogokat sértettek

Július 25-én állampolgári bejelentés érkezett a BRFK XV. kerületi ügyeletére, mely szerint a Bartók Béla utcában található egyik lakásban nagy mennyiségű, értékesítésre másolt DVD, CD, valamint másolt számítógépes játékok találhatóak ? adta hírül a BRFK.

A bejelentés alapján gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy ismeretlen tettes a művészeti alkotás szerzőjének a művén, előadóművésznek az előadóművészi teljesítményén, hangfelvétel előállítójának a hangfelvételén, film, vagy adatbázis előállítójának a teljesítményén fennálló jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti.

A helyszínre kiérkező rendőrkollegák a bejelentést követően azonnal házkutatást tartottak a lakásban az ott lakó férfi jelenlétében, melynek során hat számítógépet, 6777 DVD és CD lemezt, valamint játékprogramot foglaltak le a XV. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai. Az ügyben ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) véleménye szerint méreteinél fogva egy nem csak saját célra létesített másolót fogott a rendőrség, akinek jelentős része lehetett a budapesti feketepiac ellátásában is. Ezt a feltételezést a hétvége illegális forgalma alátámasztani látszik, az ASVA által végzett vizsgálatok azt mutatják ugyanis, hogy a kalózoknak bizony ellátási nehézségeik voltak…

Az ASVA és a ProArt üdvözlik a rendőrség hasonló akcióit és remélik, hogy az eset ? ha a gyanú igazolódik ? eljut a bírói szakba és ott súlyának megfelelő ítélet születik. Az első becslések szerint jelen jogsértő bűncselekmény kárértéke messze meghaladja a tízmillió forintot.

Szóljon hozzá!