ZETApress

hírportál

Letartóztatták a vasúti tolvajokat

A Pápa környéki vasútvonalakon már egy éve rendszeresen elkövetett bűncselekmények tetteseit sikeres nyomozás után elfogták a rendőrség bűnügyi osztályának munkatársai. A gyanúsítottakat, akik több mint négymillió forint kárt okoztak a vasúttársaságnak, a Veszprémi Bíróság egy hónap időtartamra előzetes letartóztatásba helyezte.

Az elmúlt egy évben megszaporodtak a MÁV Zrt. sérelmére elkövetett bűncselekmények, főként a kábellopások a Pápa-Csorna (14-es) és a Pápa-Tatabánya (13-as) vonalakon, ahol jelenleg szünetel a személyszállítási forgalom. A nyomozások sokáig nem vezettek eredményre, de a Pápai Rendőrkapitányság tudatos és szakszerű adatgyűjtő tevékenységének köszönhetően, utófelderítés keretében megtalálták az elkövetőket.

A négy felnőtt korú gyanúsított közül 2 főt június 17-én őrizetbe vettek, majd június 20-án a Veszprémi Városi Bíróság Nyomozási Bírója egy hónap időtartamra előzetes letartóztatásba helyezte. Harmadik társukat egyéb eljárás keretén belül már korábban letartóztatták, negyedik társuk szabadlábon van.

Az elkövetők a MÁV sérelmére üzletszerűen, bűnszövetségben megvalósított jogsértések által 4 millió forintot meghaladó kárt okoztak. A MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatósága a felderítésben és a bizonyítási eljárásban kiemelkedő munkát végzett négy rendőrt pénzjutalomban részesíti. A jutalom átadására holnap délelőtt 10 órakor kerül sor Pápa vasútállomáson.

A vasúttársaság továbbra is nagy hangsúlyt fektet a bűnmegelőzésre, ugyanis a fentihez hasonló esetek az anyagi és erkölcsi károk mellett a biztonságos vasúti közlekedést is veszélyeztetik. A színesfémlopások, sínfelszedések mindennaposakká váltak, a vonatok, állomásépületek lefújása bizonyos körökben divatnak számít, a nyári szünidő kezdetével újra elkezdték az ?unatkozó gyerekek? a vonatdobálásokat. A vasúttársaság nem tűri tovább az utóbbi időben elszaporodott bűncselekményeket, ezért új biztonsági stratégiát dolgozott ki a bűncselekmények megelőzése, illetve eredményes feltárása érdekében. Ezáltal a vasút teljes területén, mind az állomásokon, mind az üzemi területeken megerősített szolgálattal és gyakoribb ellenőrzésekkel, technikai fejlesztésekkel, valamint szigorúbb szankciókkal száll szembe a bűnelkövetőkkel ? legyen az illetéktelen behatoló vagy vasúti alkalmazott.

Szóljon hozzá!