ZETApress

hírportál

Névtelen elkövetők

Az elmúlt héten elhunyt egy Pest megyei kisfiú. Édesanyja magas lázzal, kiütésekkel a Heim Pál Kórház ügyeletére vitte, de a doktornő még megfigyelésre sem tartotta benn. Ezek csak bolhacsípések ? mondta a pöttyökre ?, jobban kéne otthon takarítani, a lázat meg hűtőfürdővel kellene csillapítani.

Mit volt mit tenni, a kisfiút édesanyja hazavitte. Otthon egyre rosszabb lett az állapota, s a háziorvos rohammentőt kért. A kiérkező egység már nem tudta a kisfiút újraéleszteni, csak a halál beálltát sikerült megállapítani. Mint később kiderült, halálát vírusos agyhártyagyulladás okozta.

Azóta már sokan megszólaltak az ügyben. Az anya mellett a család ügyvédje is nyilatkozott, míg a kórház részéről egy jogtanácsos válaszolt a vádakra. A főigazgató külföldön volt, távollétében más nem állhatott a nyilvánosság elé. Én nem is őt hiányoltam, engem nem is az ő véleménye érdekelt. Helyette inkább a doktornő érveire lennék kíváncsi.

S miért is mondom el mindezt? Mert ő volt ott az ominózus éjszakán. Ha akkor meggyőződése szerint jól döntött, álljon ki a közvélemény elé, s védje meg az igazát! Ha azóta már belátta a tévedését, ha úgy érzi, hogy nem tett meg mindent a gyermek életéért, akkor ezt vallja be és kérjen elnézést a történtekért! Mindkét megoldás jobb és etikusabb, mint elbújni a főigazgató háta mögé, s a jogászokra bízni a továbbiakat.

Sajnos nem a kórházi az egyetlen eset, hogy az elkövetők ? s most szándékosan nem írok vétkeseket ? a névtelenség, arctalanság homályába bújnak. A rendőrök azonosító szám nélkül, lefedett arccal verik a tüntetőket, s helyettük parancsnokaik nyilatkoznak. A korrupt rendőröknek sem tudhatjuk meg az adatait, csak a szóvivő beszél helyettük. A karnélküli fiút igazoltató BKV-ellenőrök sem álltak a kamerák elé, helyettük szóvivőnőjük mosolygott a képünkbe.

Akad persze üdítő kivétel is. E. Zsanett állítólagos megerőszakolói arcukkal és nevükkel nyilvánosan cáfolták a vádakat, míg a lány azóta is sötét napszemüvegben bizonygatja igazát, s még családnevét sem árulja el. Meg is lett az eredménye, mert a rendőröket felmentették a vád alól, míg a lány ellen hamis vád és rágalmazás címén eljárást indítottak. Okulhatnának az esetből azok, akik nem merik vállalni tettük következményeit, hanem el akarnak bújni a nyilvánosság elől!

Szóljon hozzá!