ZETApress

hírportál

Kifehéredik a gazdaság?

Székesfehérváron folytatódott a VOSZ ?Hallatjuk a Hangunkat? gazdasági vitafórum sorozata, amelyre a szervezet a regionális ellenőrző hatóságok vezetőit, a helyi politikai közélet résztvevőit és a vállalkozókat hívta meg, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A szabad tőkeáramlás lehetőséget ad a gazdasági visszaélések és a fehérgalléros bűnözés növekedésére is. Ennek behatóbb vizsgálatára hívta fel a figyelmet Pénzes Mihály, Székesfehérvár alpolgármestere ma a városban rendezett VOSZ, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ?Hallatjuk a Hangunkat? gazdasági fórumán. Mint mondta a tőke be- és kiáramlás sajátosságai kedvező táptalajt biztosítanak a nagy vállalkozásoknak a profit kiszippantásához, amely épp annyira rontja a kis- és közepes vállalkozások versenyképességét, mint a feketegazdaság, vagy a gyenge adórendszer, illetve a túladóztatás.

Viniczai Tibor ugyancsak Székesfehérvár alpolgármestere arról beszélt, hogy belátható időn belül szükséges lenne az adórendszer átalakítása, a magasa közterhek csökkentése azért, hogy újra a növekedési pályára álljon a gazdaság. Dávid Lajos, a VOSZ megyei szervezetének alelnöke szerint az adórendszerből adódó problémákat mihamarabb, néhány hónapon belül meg kell oldani ahhoz, hogy a magyar gazdaság mellett ne menjen el a ?gyorsvonat?.

Varga István, a VOSZ Fejér megyei elnöke a helyi szervezet megalakulásának kilenc évéről beszélt. Méltatta, hogy sikerült olyan érdekérvényesítő szerephez jutni a megyében, amelyre minden regionális szervezet figyel. Markovszky György, a Veszprém megyei iparkamara elnöke, a nyolc ellenőrző hatóság igazgatójának a vállalkozások túlellenőrzéséből származó hátrányokat ecsetelte. A témában komoly vita alakult ki. Jankó Zoltán, az Országos Munkaügyi Felügyelőség igazgatója szerint nincs túlellenőrzés, ha emberéletekről van szó. A vállalkozások jelentős része nem tartja be a szabályokat. Az ellenőrzéseikkel az a céljuk, hogy megőrizzék a munkavállalók garanciális jogait és számon kérjék a vállalkozásoktól a szabályok betartását.

Markovszky szerint túl sok a törvényi csapda, amelyen mindenképpen változtatni kell. Új alapokra kell helyezni a szabályalkotást megelőző társadalmi párbeszédet és valós munkának kell kezdődnie a szakmai szervezetek, illetve a jogalkotók között. Ugyanis ami most folyik, az nem nevezhető szakmai szabályalkotásnak. Pálla József, a VPOP regionális parancsnokságának parancsnoka arról beszélt, hogy a régióban nem jellemző a feketegazdaság elharapózása. Az illegális kereskedelem felett több csatát nyertek, így a fekete gazdasággal fertőzött területeken sikerült kézzel fogható eredményeket elérni.

Ám a feketegazdaságot, a társadalmi és gazdasági berendezkedés miatt nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni ? fogalmazta meg Zimmermann József, a Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ vezetője. Ha egy csapásra eltűnne a gazdaságból a feketézés, vagy a szürkegazdaság, az komoly terhet jelentene a munkaerő piacon. Jelenleg 38 ezer regisztrált munkanélküli van Fejér megyében, Zimmermann szerint óvatos becslések szerint ennek a dupláját foglalkoztatják feketén. Vagyis ezeknek a munkavállalóknak a nagyobbik része a feketegazdaság eltűnésével szinte azonnal megjelenne a regisztrált munkanélküliek között.

A gazdasági fórumon az is megfogalmazódott, hogy a magyar gazdaság sajátosságai miatt sem a vállalkozások, sem a háztartások nem készültek fel a feketegazdaság azonnali kiirtására, de erre törekedni kell. Az átmenet azonban jó néhány évig elhúzódhat.

Szóljon hozzá!