ZETApress

hírportál

Többmilliós bűntetés kalózoknak

Az illegálisan működő ShowStash.com és Cinematube.com oldalak egy bírósági ítélet értelmében több millió dolláros büntetést kötelesek fizetni a nagy hollywoodi stúdióknak. A Los Angeles-i szövetségi bíróság a napokban 2.7 millió dolláros bírságot rótt a Showstash-re több mint száz jogvédett nagyjátékfilm és televízió-show jogsértése miatt, május 7-én pedig egy szövetségi bíró 1.3 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Cinematube-ot. Ezek az ítéletek újabb győzelmet jelentenek a filmstúdiók számára, melyek nemrégiben nyertek egy 110 millió dolláros pert is, a TorrentSpy.com-mal szemben.

Az a célunk, hogy végre megálljt parancsoljunk ennek az otromba és illegális tevékenységnek. Ezek az ítéletek arra hívják fel a figyelmet, hogy a filmstúdiók a jövőben is töretlen energiával indítanak majd perest eljárást az effajta oldalak ellen ? mondta John G. Malcolm, az MPAA (az Amerikai Mozgókép Szövetség) executive alelnöke és igazgatója.

A ShowStash és a Cinematube jogsértő magatartást folytattak azáltal, hogy aktívan kerestek, azonosítottak, gyűjtöttek, katalogizáltak majd a honlapjukra kihelyeztek olyan, harmadik felek honlapjaira mutató linkeket, melyek nagyjátékfilmek és tévésorozatok kalóz másolataira vezették a felhasználókat, lehetőséget nyújtva ezáltal arra, hogy a felhasználók kalóz tartalmakat találjanak és megnézhessék azokat. Az ítélet a vádlottat eltiltja attól, hogy a jövőben a filmstúdiók jogvédett alkotásait sértő tevékenységet folytasson. Az MPAA tavaly júliusban illetve szeptemberben perelte be a ShowStash és a Cinematube oldalakat.

A világ teljes mozgókép ipar ? beleértve úgy a külföldi, mint a hazai producereket, filmforgalmazókat, mozikat, videó-értékesítő hálózatokat, a pay-per-view vállalkozásokat ? vesztesége a kalózkodásból adódóan évente több mint 18 milliárd dollár. Több mint hétmilliárd dollár veszteség az Interneten történő illegális forgalmazásnak tudható be, míg a fennmaradó 11 milliárd dollár a kalóz-másolatokból adódik.

Szóljon hozzá!