ZETApress

hírportál

Nyitott garázskapuk

Sok autót a pincegarázsokban fosztanak ki, tudtuk meg a híradásokból. A tolvajok módszere, hogy a beálló autó után surrannak be a házba, mivel a garázsajtó csak később záródik be. Addigra az autó már eltávolodik a bejárattól, így vezetője észre sem veszi a mögötte besurranó tolvajt. Most már csak azt kell megvárnia, míg a vezető kiszáll és felmegy a lakásba, s utána nyugodtan feltörheti és kirámolhatja a magára hagyott autót.

S hogyan lehetne ellene védekezni? Úgy, ahogy a biztonsági szolgálatok ezt már rég kidolgozták. A pénzszállítók autók telephelyén is csak lassan csukódik be a kapu, de a behajtó autók ezt mindig megvárják. Miután beérkeznek az udvarba, a kapun belül rögvest megállnak, s csak annak becsukódása után hajtanak tovább. Ezzel azt akadályozzák meg, hogy egy másik gépjármű behajtson mögöttük, s a gyalogosan érkezőt is menten észreveszik.

Néhány éve az autópályákra is csak fizető kapukon át lehetett csak bejutni. Akadt potyaleső, aki szorosan beállt egy kocsi mögé, majd vele együtt haladt át a felnyíló sorompón. Mivel a fizető autós nem állt meg a sorompó túloldalán ? s miért is állt volna meg? ? így a nem fizető is felhajthatott a sztrádára. Most, a matricák korában ehelyett is új módszert kellett kitalálni.

A BKV buszok mögött is sokan igyekeznek behajtani a sorompóval védett Margitszigetre, vagy a Budai Várba. A sofőrök sem figyelnek hátra, pedig a sorompó túlsó felén megállva, a sorompó lezárását megvárva megszüntethetnék a bevált rossz gyakorlatot. Képezni kellene őket erre, s meg kéne követelni tőlük a végrehajtást ugyanúgy, ahogy a pénzszállító autók sofőrjeitől megkövetelik. S talán, ha a pincegarázsukba beálló autósok is hátranéznének, és megvárnák a garázskapu záródását, nem kellene nekik és szomszédjaiknak másnap reggel a feltört kocsi miatt bosszankodni, hiszen csak saját magukat hibáztathatják figyelmetlenségükért.

Szóljon hozzá!