ZETApress

hírportál

Itt a piros, hol az orvos?

Az aluljárókból a rendőrök és közterület-felügyelők állandó járőrözésének köszönhetően eltűntek a pirosozók. Tíz évvel ezelőtt még sokan voltak közülük ott. Akkoriban találkoztam egyikükkel a Ferenc körúti aluljáróban. Papírdobozán három gyufáskatulya feküdt, mellette a nagy népi átverőjáték vezetője álldogált. Várta a balekot. Eldöntöttem, hogy jól megviccelem.

Prémgalléros kabátomban, kockás kalapomban állok meg mellette. Amolyan kupecformának látszom, aki tele van zsozsóval. Érdemes lesz megkopasztani, gondolhatja rólam a dobozos. ? De jó, hogy jött! ? szólít meg. ? Maga az ezredik járókelő itt reggel óta, ezért részt vehet egy jutalomjátékon. Fogja meg ezt a két ezrest, tegye a dobozra, s mondja meg, melyik kupak alatt van a golyó! Legalább a látását is leellenőrizheti, hogy nem kell-e szemorvoshoz mennie?

Leteszem az ajándék ezreseket, és várok. A játékmester megforgatja a dobozokat, s mintegy véletlenül megmutatja az egyik alatt a golyót. Nézem-nézem, gondolkodom egy darabig, majd egy másikra mutatok. ? Ebben van ? mondom, pedig abban aztán semmiképp sem lehet.

A dobozos nem érti a dolgot, s újabb próbálkozást ajánl. Beetetés gyanánt most sem kér pénzt. Újabb pörgetés, újabb véletlen kitakarás, s az eredmény újra ugyanaz. Ismét rossz dobozra mutatok. ? Sajnos megint rosszul figyelte meg ? értetlenkedik a játékmester, de még egy próbálkozást ajánl.

Úgy látszik, tényleg rossz a szemem ? mondom mosolyogva ?, de köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmemet. Nincs egy jó szemész ismerőse? Ha ad egy névjegyet, megmondom neki, hogy maga küldött! Remélem, egy igazi üzletember mindig tart névjegyet!

A dobozos csak most érti meg, hogy mostanáig vele játszottak, őt dolgoztatták potyán. A sorozatos mellényúlás szándékosan, a hecc kedvéért történt. Kuncsaftja nem egy zsíros paraszt, feje sem csak a kalap tartására szolgál. ? Olyan vagy, mint Robin Hood ?, motyogja a foga között, de addigra már jót röhögve messze járok. A balekfogás most nem jött neki össze, az átverés nem sikerült. Aki másokat szokott becsapni, most alaposan mellényúlt. Cserbenhagyta éleslátása, tökéletesnek hitt emberismerete. Lehet, hogy neki kellene mielőbb felkeresni egy jó szemorvost?

Szóljon hozzá!