ZETApress

hírportál

Rendőrnap a Városligetben

Tudják Önök, hogy mi a konstábler bot? A rendőri intézkedés olyan eszköze, mellyel, ha 1848-tól megérintett valakit a rendőr, annak ellenszegülés nélkül követnie kellett az utasításokat. Ilyen, és hasonló kérdésekre vártak választ a Rendőrség-történeti Múzeum városligeti totóján, a mai Rendőrnapon.

A nyereményért azt is tudnunk kellett, hogy a múzeumot 1908-ban alapították, állandó kiállítóhelye a fővároson kívül vidéken, Tarnamérán is van, a legendás nyomozókutyát Kántornak hívták, korábban hazánkban is volt baloldali közlekedés, s Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány altábornagyi rangban szolgál.

Mivel a Rendőrnap mindig az április 24-i Szent György-nap környékén van, azt is könnyen kitalálhattuk, hogy ő a Magyar Rendőrség védőszentje. Telitalálatos szelvénnyel a tollak, naptárok, egérpadok és sapkák közül választhattunk, nekem az utóbbi tetszett legjobban.

Nem csak ezt, hanem a Vízirendőrség tesztjét is kitölthettük. Itt értelemszerűen a csónak, szörf, strandjármű és egyéb vízi eszköz használatával kellett tisztában lennünk. Fontos kérdés volt a kompra szállás csakúgy, mint a helyes uszodai viselkedés. Azt is tudni kellett, hogy a percenként hatvanszor felvillanó sárga fény a közelgő viharra figyelmeztet a Balatonon és a Velencei-tavon.

Nem csak tesztelhettünk, nézelődhettünk is. Volt kommandós bemutató, láthattunk rendőr-motorcsónakot, katonai tankot és tűzoltóautót. Megjelentek a fővárosi közterület-felügyelők is. Jubileumi kiadványukból az elmúlt 25 évüket követhettük nyomon. Ezen kívül több rendőrségi kiadvánnyal is találkozhattunk a városligeti Nagyréten.

Tizenéves fiúk katonaruhában mutatták be az AK 47 mintájú géppisztolyt. Csak nem polgárőr volt valaha, mert azok használtak ilyet? ? kérdezte egyikük, amikor szakszerűen szétkaptam, majd újra összeraktam az automata lőfegyvert. Bizonyára a polgári fegyveres őrségre gondolhatott, mert ott használtak ilyet a rendszerváltozás előtt. Tévedését megmagyarázza, hogy a ?90-es évek elején születhetett, s a pf-őrséget akkor keresztelték át fegyveres biztonsági őrséggé. A megszűntetett munkásőrség és önkéntes rendőrség helyett is akkoriban jött létre a fegyvertelen polgárőrség.

A rendőrségi újságok sorát egy új belső szakmai lap, a Rendőr is gazdagítja. Külsőre a megszűnt Határőrre emlékeztet. A mostanra időzített legelső számban mindjárt egy hibát is felfedeztem. A középső ? úgynevezett átmenő ? oldalon Dr. Kökényesi Antalt az ORFK bűnügyi főigazgatójaként mutatják be, holott a vezérőrnagyot a napokban nevezték ki a Büntetés-végrehajtás országos parancsnokává. Persze ez legyen a legnagyobb tévedésük!

Szóljon hozzá!