ZETApress

hírportál

Elment az elítélt

Földesi-Szabó László elhagyta a tárgyalótermetAz ítélet kihirdetését követően, de még a tárgyalás berekesztése előtt elhagyta a tárgyalótermet a hétéves szabadságvesztésre ítélt Földesi-Szabó László. Az Egymásért Alapítvány kuratóriumának volt elnöke milliárdos csempészés és sikkasztás vádjával állt több bűntársával együtt a bírái előtt.

A nagy médiaérdeklődéssel kísért tárgyalásra mindannyian szabadlábon érkeztek, s a bíró sem tartóztatta le egyiküket sem. Mivel fellebbezést jelentettek be, az ítéletek a másodfokú döntésig nem jogerősek. A vádlott mégsem maradhat szabadlábon akkor, ha két évnél súlyosabb elzárást kap, mert ilyen büntetést már felfüggeszteni sem lehet. Az elsőrendű vádlottat tehát már a tárgyalóteremből a börtönbe kellett volna szállítani.

A bírónak ilyenkor gondoskodni kell a bv-őrök odarendeléséről, le kell tartóztatnia a vádlottat, s a bírósági belépőjét is a tárgyalás kezdetén el kell tőle venni. Most ezt nem tette meg a büntetőtanács elnöke, így Földesi-Szabó László nyugodtan kisétálhatott a bíróság épületéből a biztonsági őrök előtt. Mivel nem volt hatósági őrizetben, tette fogolyszökésnek sem minősül.

Hasonló eset már a ?90-es évek elején is előfordult a Markó utcában. Akkor a PKKB-ról sétált ki több tárgyalási napon is ugyanaz a vádlott, most pedig egy elítélt ment el a Fővárosi Bíróságról. A két ügyben nem csak az utca, hanem a bíró személye is azonos. Az akkori ügyet talán sosem tudták befejezni, s a mostani ítéletet foganatosítása is elhúzódhat évekig.

Nem tudni még, hogy Földesi itthon bujkál, vagy külföldre ? esetleg az Európai Unión kívülre ? távozik. Ügyvédje a bíró kérésére felhívta telefonon, de készüléke foglaltat jelzett. Őrizetbe vételéhez nemzetközi körözés és elfogatóparancs szükséges. Bonyolítja a helyzetet, hogy nincs is mindenkivel kiadatási egyezményünk. Az eljárás mindenképp roppant időigényes és költséges. Gondoljunk csak a hazaszállításra, a repülőjegyek árára, hiszen az őrizetes ekkor már őrzőivel utazik. Ez is része a perköltségnek, így megtérítését egy újabb ítéletben elrendelheti a bíróság. Más kérdés, hogy ebből mikor lesz bevétel? Mindez elkerülhető lett volna nagyobb figyelemmel, megfontoltabb tárgyalásvezetéssel!

Szóljon hozzá!