ZETApress

hírportál

Segítség az áldozatoknak

A Transparency International Magyarország segít a korrupció áldozatainak. A szervezet a Korrupcióellenes Világnapon elindítja jogsegélyszolgálatát ? derült ki a tegnap nyilvánosságra hozott jelentésből.

A Globális Korrupciós Barométer szerint a magyarok hajlandóak jelenteni a korrupciós eseteket, de hiányzik a megfelelő védelem a közérdekű bejelentők számára. A Transparency International Magyarország (TI) tegnap nemzetközi konferenciát rendezett a kormány részvételével, hogy bemutassa a legjobb külföldi gyakorlatokat, miként védhetőek meg hatékonyan a bejelentők.

Hiányzik a megfelelő védelem

A közérdekű bejelentő állását, egzisztenciáját és akár életét kockáztatja annak érdekében, hogy fényt derítsen olyan visszaélésekre, amelyek az egész társadalmat veszélyeztetik. A jogszabályoknak valódi védelmet és garanciákat kell biztosítaniuk a közérdekvédők számára, azaz a bejelentőt nem menthetik fel állásából, nem lehetetleníthetik el a megélhetését, munkavégzését, a bejelentést pedig valódi, alapos és objektív vizsgálatnak kell követnie. Magyarországon a tisztességes eljárás védelméről szóló törvény megfelelő törvényi rendelkezéseket tartalmaz, azonban hiányzik a végrehajtási jogszabály és nincs megfelelő intézmény a bejelentések fogadására és azok kivizsgálására.

Merj Tenni! ? korrupciós jogsegélyszolgálat indul. A sikeres közérdekű bejelentői rendszerek mindenkori alapját azok az állampolgárok jelentik, akik, ha korrupciót tapasztalnak, nem félnek a megfelelő szervek, intézmények vagy személyek bevonásával jogszerűen fellépni. Ez a fajta civil öntudatosság elengedhetetlen egy ország átlátható működéséhez.

A Transparency International Magyarország támogatni és segíteni kívánja a közérdekű bejelentéseket, ezért mától elindítja korrupciós jogsegélyszolgálatát. Ennek részeként indult el a TI merjtenni.hu oldala, mely hasznos információkat tartalmaz arról, hogy egy adott területen milyen szervhez és hogyan fordulhat a bejelentő. Ezen kívül a TI számos ügyvédi irodával működik együtt pro bono alapon, akikkel személyes jogi tanácsadást és akár jogi képviseletet is nyújt a korrupció ellen tenni akaró állampolgárok számára.

Második Átláccó Fesztivál

A Korrupcióellenes Világnap alkalmából a Transparency International Magyarország nagyszabású fesztivált rendezett, melynek keretében szakmai konferencián nemzetközi szakértők ismertették a közérdekű bejelentők rendszerét és a legjobb külföldi gyakorlatokat. A konferencia után este 6 órától kihirdették a Merj tenni! ? plakát-és logópályázat díjazottjait, majd este 9 órától az A38 hajóra várták a szervezők a fiatalokat, ahol Zagar koncert után közös sípolással fújták ki a korrupciót éjjel 11 órakor.

Több mint 200 pályamű érkezett

A Transparency International Magyarország logó-és plakátpályázatot hirdetett a Merj Tenni! korrupcióellenes jogsegélyszolgálatához, amelyre több mint 200 pályázat érkezett. Az esti díjkiosztó ünnepségen bemutatták a nyerteseket és a díjazott pályaműveket. I. díj logó ? megosztott: Tiborcz Dávid ? 250 ezer forint; I. díj plakát ? megosztott: Herbszt László és Breuer András ? 250 ezer forint; II. díj plakát: Majtényi Máté ? 200 ezer forint; III. díj plakát: Szabó Márton ? százezer forint. A plakátpályázat támogatója a Norvég Nagykövetség és a Telenor volt.

Szóljon hozzá!