ZETApress

hírportál

Javuló közlekedésbiztonság

83 településen javul a közlekedésbiztonság, mivel ennyi önkormányzat 153 projektje nyert támogatást a GKM pályázatán, amelyet a gyalogosok védelmét és a járművek sebességének ellenőrzését szolgáló beruházások megvalósítására hirdetett meg a tárca szeptemberben.

Az ötszázmillió forint keretösszegű pályázat indítását az úthasználati díj kiterjesztésére vonatkozó ? idén áprilisban bevezetett ? intézkedések nyomán jelentkező Útpénztári többletbevételek tették lehetővé, tudtuk meg a GKM Sajtóirodájától. A tárca élén tegnap változás történt, mert Kóka Jánost Kákosy Csaba követte a miniszteri bársonyszékben.

A félmilliárd forint összértékű pályázatra október 31-ig 158 önkormányzat anyaga érkezett be, amelyből 156 önkormányzat 345 projektje felelt meg a kiírt feltételeknek, több mint egymilliárd forintértékben. Közülük kerültek ki a nyertesek, a Bíráló Bizottság döntése alapján. A bírálati szempontok között a legnagyobb súllyal a közlekedésbiztonsági helyzet szerepelt, majd a pályázó önkormányzat által vállalt önrész, de figyelembe vették a helyi közútkezelő véleményét, a járműforgalmat, a nehézgépjármű-forgalmat, valamint a tervek készültségi fokát is.

153 nyertes projekt a GKM pályázatán

Az önkormányzatoktól a legtöbb igény sebességkijelző telepítésére érkezett, ezt követte a gyalogátkelőhely létesítését ? középszigettel vagy jelzőlámpával, esetleg sárga villogóval, sebességkijelzővel kiegészítve ? célzó projektek száma. Településkapu létesítésére, mely a közlekedés biztonságát a település belépési pontjain sávelhúzással elősegítő forgalomtechnikai megoldás, is sok pályázat érkezett. A 153 nyertes projekt közül 84 gyalogátkelőhely létesítésére, átalakítására ? pl. jelzőlámpával, középszigettel ? nyert támogatást. Sebességkijelző 51 helyre kerülhet, településkaput 16 helyen létesíthetnek, sárga villogó két helyen javítja majd a biztonságot.

A pályázaton olyan települési önkormányzatok vehettek részt, amelyek területén az országos közúthálózat első- vagy másodrendű főútja halad át. Egy pályázat legfeljebb három műszaki létesítményre vonatkozhatott. Az önkormányzatok pályázhattak egyénileg, illetve társult formában. A társfinanszírozás mértéke pályázatonként legfeljebb bruttó 15 millió forint. Az önkormányzatoknak ezen felül a teljes bekerülési összeg legalább tíz százalékának megfelelő önrészt kell biztosítaniuk. A beérkezett pályázatok száma, a keretösszegnél több mint kétszer nagyobb forrásigény arra utal, hogy a pályázat minden megyében jelentős érdeklődést keltett, sikeres volt. A GKM jövőre is tervezi a pályázat hasonló feltételekkel történő meghirdetését.

Nem fizet mindig a tulajdonos

Tegnap szavazott az Országgyűlés az új közlekedési törvényről. A továbbiakban a gyorshajtásért a tulajdonos is felel. A korábbi tervezet szerint rendszám alapján mindig neki postázzák a közigazgatási bírságcsekket, a vezető ellen pedig szabálysértési eljárást indítanak. Ebben az utolsó pillanatban változás lett. Csak akkor fizet a tulaj, ha a sofőr ismeretlen marad, ellenkező esetben a bírságot is a gépjárművezetőnek kell kifizetnie. Ha ezután is arra hivatkozik valaki, hogy egy családtagja vezette a kocsit, csak a szabálysértési eljárást ússza meg, de a 150 ezer forintos bírságot ki kell fizetnie!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Magyarázkodik a Kormány

Szóljon hozzá!