ZETApress

hírportál

Magyarázkodik a Kormány

Kár nincs, ingatlanbefektetés van, új városközpont pedig lesz: a fővárosi és a kerületi önkormányzattal közösen dolgozzák ki a szakértők, hogy hogyan újuljon meg a Nyugati pályaudvar mögötti, jelenleg parlagon heverő terület, reflektált a Kormányszóvivői Iroda Cser-Palkovics András és Balsai István sajtótájékoztatójára. Az építkezés szüneteltetésről mi is beszámoltunk.

Semmilyen kár nem érte az adófizetőket, amikor a kormányon kívül álló okok miatt a kormányzati negyed megépítése lekerült a napirendről. Az előkészítésre fordított pénz túlnyomó részét ugyanis a helyszínül szolgáló telkek megvásárlása tette ki, márpedig az állam egy állami cégtől vette meg az értékes ingatlant ? nem veszett el sem az ingatlan, sem a pénz.

A pályáztatás költségei és az előkészítő munkálatok ára is hasznos célra ment el, hiszen ezek segítségével épül majd meg az ország fővárosának új negyede. Csúsztatás lenne az is, ha ? a Fidesz képviselőinek logikájával élve ? valaki azt hánytorgatná fel például, hogy az Orbán-kormány 1999-ben több tízmillió forintért rendelt meg egy tanulmányt a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda, valamint az Értéktérkép Gazdasági Tervező és Tanácsadó Kft. együttes ajánlata alapján ?Központi állami intézmények szervezeti és működési rendjének, egymással való kapcsolatának, elhelyezésének vizsgálata, műszaki, közgazdasági és közigazgatási szempontok szerinti elemzése? címmel.

Volt értelme annak is, hogy az Orbán-kormány idején külön ötfős részleg működött a Miniszterelnöki Hivatalban Kormányzati Elhelyezési Iroda néven, hiszen az akkori munka tapasztalatait felhasználták a későbbi tervezés során, fejeződik be a közlemény.

Régi-új államtitkár a GKM-ben

Délelőtt a Sándor-palotában köztársasági elnökünk január 8-i hatállyal a GKM államtitkárává navezte ki Dióssy Gábort, aki korábban szakállamtitkár volt ugyanitt. Testvére, László ? aki 1990-től Veszprém polgármestere volt ? ősz óta a KVVM-ben tölti be a szakállamtitkári pozíciót. A december 10-i minisztercsere után várható volt az államtitkár-váltás is, mert Garamhegyi Ábel Kóka Jánossal együtt felmentését kérte a miniszterelnöktől. A miniszter ? mint korábban megírtuk ? egy hónapja Kákosy Csaba lett.

Szóljon hozzá!