ZETApress

hírportál

Feketén építkeztek

Illegális munkavállalókat találtak tegnap az ellenőrök Kóka János villájának építkezésén, tudtuk meg a híradásokból, s egyiküket ráadásul körözték is valamiért. A pártelnök-miniszter nem nyilatkozott az ügyről, helyette sajtósai reagáltak. Nem ő vette fel a dolgozókat, nem ellenőrizhette papírjaikat, s az alvállalkozóval a generálkivitelező rögvest szerződést bontott az ellenőrök megjelenése után, derült ki a közleményből. Akár hátra is dőlhetünk, hogy minden rendben van a villa körül.

A szociál-liberális kormány évek óta folytatja a harcot a feketemunka ellen. Már 1996 őszén is látványos eredményekről számoltak be. A Duna Plaza építkezését szállták meg az ellenőrök, s a közszolgálati tévékamerák mintegy harminc illegális munkavállalót mutattak. A kormány jól végzi a dolgát, hallottuk akkor is.

Három héttel később került sor az átadásra az üzletközpont jégpályáján. Senki sem csúszott el, korcsolyázni csak később lehetett. Horn Gyula miniszterelnök mondta az avatóbeszédet, s Székely Péterrel, a Transzelektro elnök-vezérigazgatójával közösen vágták el a szalagot. A feketemunkára addigra már senki sem emlékezett. Hogyan is tehetne arról a generálkivitelező, hogy alvállalkozói kiket alkalmaznak?

Néhány éve egy építkezés biztonsági őrével beszélgettem. Pár héttel azelőtt náluk is ellenőriztek a munkaügyi és munkavédelmi szakemberek. Mivel időben jött a füles, sikerül a sok be nem jelentett munkást hazaküldeni, az őrökkel meg gyorsan szerződést kötöttek. Az ellenőrök már csak egy üres építési területet találtak, amit néhány bejelentett munkavállaló őrzött. A munkásoknak később kifizették a kiesett napi bért, de még így is jobban járt a munkáltató, mint a tetemes bírság kifizetésével.

Egy másik ismerősöm egy másik építkezésen dolgozott akkoriban, s hozzájuk nem érkezett meg időben az információ. Mire észbe kaptak, a rendőrök, határőrök bekerítették a területet és munkaügyi ellenőrökkel együtt megkezdték az elszámoltatást. Órákig vártak a dolgozók a sorukra, s addig kisebb csoportokban bezárták őket valahova. A végeredményt nem tudom, de bizonyára sokan fennakadtak a szűrőn akkor is.

Akkor is, most is együttműködnek a hatóságok a feketemunka elleni harcban. Eredményt csak közösen lehet elérni, s ebben nem lehetünk tekintettel az építtetők érdekeire sem. Egy korábbi írásunkban erre már utaltunk, s reméljük, hogy az eredményesség ezután is növekedni fog!

Szóljon hozzá!