ZETApress

hírportál

Ki a tüntető?

A szűk utcát hermetikusan lezárták a rendőrök, s megkezdték a bennrekedtek igazoltatását, hallottuk az esti híradásokban. Az emberek zöme a közeli házakban és vendéglátóhelyeken keresett menedéket. Igyekezett magát békés járókelőnek álcázni, akinek semmi köze sincs az ott zajló eseményekhez. Ezzel a hatóságok dolgát jelentősen megnehezítette, mert így nehéz volt ellene bármilyen eljárást is kezdeményezni.

A hallottak kapcsán elgondolkodunk. Vajon milyen tüntető az, aki nem meri vállalni nézeteit? Tényleg a fennálló társadalmi rend, s annak szocialista vezetője ellen ágál, vagy csak a balhé miatt megy oda? Ha tényleg változást akar, azt miért sállal és kapucnival eltakart fejjel, név- és arctalanságba burkolózva meri csak követelni?

Az ?56. utáni megtorlás áldozatai vállalták tettüket. Nagy Imre sem kért kegyelmet bíráitól. Nem mondta, hogy csak véletlenül került az események sodrásába, nem mentegette magát, hanem emelt fővel ment a bitóra. Mai követői vajon miért nem ennyire gerincesek? Miért akarnak folyton kibújni a felelősség alól? Lehet, hogy bértüntetők, akiknek ez egy jó móka, meg egy kis pluszkereset?

A reggeli sajtótájékoztatón megtudtuk az országos rendőrfőkapitánytól, hogy tegnap vidéken 101 eseményt, a fővárosban pedig 36-ot biztosítottak. Közülük csak a Szabadság téri csapott át randalírozásba az ottani események lezárása után. Toroczkai László 19-én bejelentett vonulását a rendőrség 20-án betiltotta, de a szervező ezt nem volt hajlandó tudomásul venni, s az írásba foglalt határozatot átvenni. Tudta, hogy nem vonulhat az Operaház elé, mégis erre buzdította társait. Ötven-hatvan fő el is indult, s a tér északi részén megtámadta a kivezényelt rendőröket.

Innen a Báthory, majd a Nagymező utcán vonultak tovább, s 19 óra 42-kor Molotov-koktélokkal, és üvegekkel támadták meg az Andrássy utat védő rendőröket. Négy perccel később indult meg az ellentámadás vízágyúkkal és könnygázzal. Sikerült kiszorítani a tömeget, akik a Nyugati tér felé vonultak tovább. Közben autókat borítottak fel, s az egyik vízágyú is lángra kapott. Igaz ezt a saját tűzoltórendszere hamar eloltotta. A rendőrségi technikában többmilliós kár keletkezett. A rendőrök közül 14-en szenvedtek könnyű sérülést, egyikük a belélegzett füsttől lett rosszul. A civilek közül öt főt kellett ápolni, de sérüléseik nem súlyosak.

A főkapitány elmondta, hogy húsz főt állítottak elő. Nyolcat bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak, a többiekkel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek, de már csak egyikük élvezi a rendőrség vendégszeretetét. Toroczkai Lászlóval szemben az engedély nélküli vonulás megszervezéséért, míg a Szabadság téren szónokoló Budaházy Györggyel szemben a házi őrizet szabályinak megszegéséért folyik eljárás.

Mivel a vonulás engedély nélkül történt, így hivatalosan szervezője sincs. Ez a megrongált autók tulajdonosait érintheti hátrányosan. Ők csak az elkövetőkkel szemben élhetnek kártérítési igénnyel, ha azok valaha ismertté válnak. Engedélyezett vonulás esetén más lenne a helyzet. Ha az csapott volna át rendbontásba, a szervező felelt volna a kárért. Mégsem hiszem, hogy erre való tekintettel ezután az összes bejelentett tüntetést engedélyezi majd a rendőrség. Ilyenre Tóth Gábor tábornok, a budapesti rendőrök főnöke sem tett ígéretet.

Pisztolylövés okozta egy békés járókelő sérülését, adta hírül éjjel több tévécsatorna. A kórházi kezelőorvostól származó információk szerint a sípcsontot érintő sérülés származhatott csúzliból kilőtt vasgolyótól ugyanúgy, mint autókerék által felcsapódó kőtől. Ezt megerősíteni látszik az is, hogy a sebbe lőpornyom nem került. A rendőrség nem használt sem éles-, sem gumilövedéket. Az ellenkezőjének terjesztése olyannyira etikátlan, mint a friss híradásokat a tavalyi képekkel illusztrálni anélkül, hogy a felvételek archív voltát jeleznék, mondta reggel Bencze József altábornagy a Teve utcai Rendőrpalotában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Tegnap megint balhéztak

Szóljon hozzá!