ZETApress

hírportál

Börtön helyett pszichiátria?

Az elmeosztályon vették őrizetbe ma délelőtt Kabai Károly elitéltet, aki a börtönbe vonulás helyett a felszámolás alatt álló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet választotta lakhelyéül. Néhány napja a Hír TV találta meg a zárt intézetben, s miután a bíróság elrendelte a körözést, a rendőrség foganatosította az intézkedést. Kabait a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították, ahonnan valószínűleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kerülhet tovább.

S miért kellett péntektől hétfőig várni a kórházból való átszállítással? Mert kezelőorvosa szerint nem volt szállítható állapotban. Az OPNI orvosa úgy ítélte meg, hogy Kabainak továbbra is náluk a helye, klausztrofóbiája nem teszi lehetővé a börtönben való elhelyezést. Még szerencse, hogy mára meggyógyult, s nem kellett a rendőröknek tovább dekkolni mellette az elmeosztályon.

Nem az első eset, hogy a hatósági intézkedést elkerülni vágyók az ódon intézmény falai között keresnek menedéket. Néhány éve egy apának jogerős ítélete volt arról, hogy kiskorú gyermekét magához vegye, s elvihesse Németországba. A vidéken élő anya mégsem adta ki a gyermeket, hanem az OPNI-ba vitte kezelésre. Itt akadt rá az apa a média segítségével, itt vették el erőszakkal a hatóságok az anyától, s adták át az apának a kórház tiltakozása ellenére.

Igen, a kórház akkor sem értett egyet a helyzettel. Törvényjavaslatot szorgalmaztak, melynek értelmében a mindenkori kezelőorvosok felülbírálhatnák a bírói döntést, s megállapíthatnák, hogy valakit nem lehet börtönbe zárni. Gondoljuk csak el, mi lenne ebből? Akinek jó orvosa lenne, az bármit elkövethetne, bármilyen nagyidős büntetést is kaphatna, orvosa javaslatára sosem lehetne rács mögé juttatni.

A büntetés-végrehajtás Tökölön működteti Központi Kórházát korszerű sebészettel, szülészettel és belgyógyászattal, míg Kőbányán az ideg-elmegyógyítás folyik. Akiken a két kórházban nem tudnak segíteni, azokat őrzéssel, vagy felügyelettel külső kórházba helyezik. Az előbbi esetben az őrök végig mellette vannak, míg az utóbbinál csak alkalmanként érdeklődnek telefonon, vagy személyesen a hogyléte és megléte felől.

Mindkét elhelyezési nem beleszámít a büntetésbe, ezzel nem hosszabbodik meg szabadságvesztés ideje. A felügyelet esetén sem lehet elhagyni a kórházat, látogatókat viszont fogadhat, csomagot is kaphat az elitélt. Kabai is így tölthette volna büntetését a pszichiátrián, ha időben bevonul, ha nem húzza az időt feleslegesen odakünn. Bevonulása halogatásával most ezt a lehetőséget játszotta el.

Szóljon hozzá!