ZETApress

hírportál

Biztonság a múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kétnapos nemzetközi konferenciája kezdődött 09 órakor Cultural Property Protection – A kulturális örökség védelme krízishelyzetekben címmel az MNM Dísztermében. Moderál: dr. Boda József nemzetbiztonsági rendőr vezérőrnagy, fotóink Egressy Rita felvételei.

A kétnapos angol nyelvű konferencián egyebek mellett olyan kérdésekre keresnek a választ, mint: Milyen általános biztonsági kihívásokkal szembesül egy múzeum? Hogyan készülhet fel egy kulturális intézmény előre egy katasztrófahelyzetre és miért fontos a kockázatelemzés? Mekkora károkat okoztak a 2023. február eleji törökországi és szíriai földrengések a kulturális örökségben és hogyan halad a helyreállítás? Milyen következményei vannak a háborúnak az ukrajnai kulturális örökségre nézve és hogyan védik meg őket?

Hogyan lehetséges a kulturális örökség védelmének integrálása a humanitárius tevékenységbe? Milyen szerepet játszhat egy hadsereg a kulturális örökség védelmében? Milyen magyar, francia, brit, holland és amerikai példák vannak erre? Mi az a Blue Shield és miért olyan fontos? Milyen szerepet tölt be az EBESZ az illegális műkincs-kereskedelem elleni küzdelemben? Hogyan védi műkincseinket a magyar, a bajor vagy épp a román rendőrség? Milyen szerepet játszhat a kulturális örökség a béketeremtésben és a fenntartható fejlődésben és miért fordít az ENSZ is egyre nagyobb figyelmet a kulturális örökség integrálására egy konfliktus utáni újjáépítés során?

Szóljon hozzá!