ZETApress

hírportál

Bringasávok bringák nélkül

A kormánysajtó folyton ekézi a főpolgármestert a gerikarók miatt, s állantóan bemutatják az üres bringasávokat. Minek kellenek ide ezek? – kérdezik. Eszükbe sem jut, hogy Karácsony Gergely nem terelhet oda erőszakkal senkit!

Jómagam Középső-Ferencvárosban, az Üllői úton lakom. Előttünk is vannak az úttest mindkét szélén zöld karók, melyek színt visznek az őszi szürkeségbe. Nekem nagyon tetszenek, de egyelőre kevés hasznát látom. A bringás futárok és a hobbiból kerekezők a járdán, a fal mellet száguldoznak, veszélyeztetve ezzel a kilépők életét. Magam is csak akkor merek kilépni a társasházunk kapuján, ha előtte kinézek, száguld-e ott valaki.

Abban sincs sok köszönet, ha valamelyik kerekes a bringasávban megy, mert áthajt a piroson és a zebrán a zöldön átkelő gyalogosok közé hajt. Az sem zavarja sokukat, hogy ezek a sávok egyirányúak, nyugodtan szembe mennek a forgalommal, így a zebrán átkelőket is váratlanul éri a másik irányból jövő megjelenésük.

Jómagam 51 éve kezdtem motorozni, két évvel később autózni. Ismerem és betartom a KRESZ-t. Korábban a MOL Bubit használtam. Egyre több kölcsönzőhely létesül főváros-szerte, de sem a MOL, sem az aktív Magyarországért felelős államtitkár nem jelent meg az átadásokon. Egy éve villanybringám van. Ha megállok a piros lámpánál, a mögöttem jövő kerekes káromkodva kikerül és visszamutogat, miközben a zebrán a gyalogosok alig tudnak előle elugrani. A zebrán is mindig áttolom a biciklit, míg a többség ott se hajlandó leszállni róla. Nekik tényleg kár bringasávot, kerékpárnyomot létesíteni!

A bunkó bringásokat kéne – ha kell erőszakkal is! – szabálykövetésre nevelni, amely viszont rendőri feladat! A buszsávokat is rendszeresen ellenőrzi a BRFK, miért ne tehetné meg a kerékpársávok és -nyomok melletti járdaszakaszokon is? A kormányoldalnak vannak erre emberei, az ellenzéknek nincsenek! A választásig előttünk álló hét hónapban az üres bringasávokkal a főpolgármester alkalmatlanságát fogják hangoztatni ahelyett, hogy néhány napos-hetes rendőri munkával ezekbe a sávokba kényszerítenék a járdán és zebrán száguldozókat. A gyalogosokat – minket – kéne tőlük megvédeni, mert június 9-én mi is szavazni fogunk!

Szóljon hozzá!