ZETApress

hírportál

Csalókra figyelmeztet a GVH

Az online Árfigyelőre megtévesztésig hasonlító mobilapplikációval próbálják félrevezetni internetes csalók a fogyasztókat. A Gazdasági Versenyhivatal ezúton is felhívja a figyelmet, hogy senki ne töltse le az ingyenes alkalmazást, akik pedig letöltötték, haladéktalanul töröljék azt a mobilkészülékeikről! – írta a GVH Kommunikáció.

A GVH megtette a szükséges polgári- és büntetőjogi lépéseket a kalózalkalmazás terjesztői ellen, kezdeményezte az illegális mobilapplikáció eltávolítását a Google és az Apple alkalmazás-áruházaiból, valamint hivatalból eljárást indított a fogyasztók megtévesztése miatt. Az Árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése folyamatban van.

Rendkívül népszerű és eredményes a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online Árfigyelő rendszer. A július elsejei indulás óta az egyedi látogatók száma már megközelíti az egymilliót, a Pulzus Kutató pénteken publikált felmérése szerint pedig alig egy hónap alatt több mint hatmillión értesülhettek a hivatalos címen elérhető Árfigyelőről.

Az Árfigyelőt kifejlesztő munkacsoport folyamatosan dolgozik a rendszer továbbfejlesztésén. A következő hetekben várható több olyan fejlesztés élesítése, amelyek még hatékonyabbá tehetik az Árfigyelő rendszer működését. Hamarosan szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólista segíti majd a fogyasztókat. A felhasználói igényeknek megfelelően fejlesztjük a megjelenítés, illetve a szolgáltatás térképes funkcióját is. Folyamatban van az Árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése. Ezzel párhuzamosan, a fogyasztói igényeknek megfelelően hamarosan tovább bővülhet a rendszerben szereplő termékek köre is.

Az oldal iránti érdeklődés árnyoldala, hogy csalók is megpróbálják kihasználni az Árfigyelő sikerét. Több alkalmazás-áruházban – így a Google és az Apple felületein is – megjelent egy az Árfigyelőre megtévesztésig hasonlító ingyenesen letölthető mobilapplikáció.

A nemzeti versenyhatóság felhívja a figyelmet, hogy ez a kalózapplikáció az online Árfigyelő rendszer illetéktelen, engedély nélküli felhasználása! A GVH nem adott engedélyt az illegális alkalmazás létrehozójának az Árfigyelő rendszer adatainak felhasználására és egyes arculati elemeinek használatára. Ezért a GVH megtette a szükséges polgári- és büntetőjogi lépéseket a kalózalkalmazás készítői ellen, kezdeményezte az illegális mobilapplikáció eltávolítását a Google és az Apple alkalmazás-áruházaiból, valamint hivatalból eljárást indított a fogyasztók megtévesztése miatt.

Mindezek alapján a GVH arra szólítja fel az alkalmazás létrehozóit, hogy hagyjanak fel a fogyasztók megtévesztésével, önként szüntessék meg a jogsértést, távolítsák el a kalózalkalmazást az online felületekről!

A GVH a fogyasztókat arra figyelmezteti, hogy ne töltsék le a kalózalkalmazást, illetve akik ezt megtették a saját érdekükben haladéktalanul töröljék azt a készülékeikről. Az illegális mobilapplikáció egyrészt félrevezető, nem valós árinformációkat közöl, illetve a letöltése és használata komoly biztonság kockázatokat rejthet. Kérjük a fogyasztókat, hogy az Árfigyelő rendszerről, minden esetben a hivatalos oldalon tájékozódjanak. Köszönjük az együttműködést!

Szóljon hozzá!