ZETApress

hírportál

Kisvárosi túszejtés

Ma 50 éve, hogy 1973. január 07-én vasárnap 22 órakor a Pintye-fivérek apjuk fegyvereivel bementek a balassagyarmati városházával szembeni Geisler Eta Leánykollégiumba, ahol túszokat ejtettek. A határőrkerület párttitkárának 19 és 17 éves fiai külföldre akartak távozni, de tervük meghiúsult: 12-én pénteken délben Andrást agyonlőtték, öccse megadta magát.

Lászlót jogerősen 15 év börtönre, négy ismerősüket, akik tudtak terveikről, 8 hónaptól 4 évig terjedő szabadságvesztésre ítélték. A szülők megváltoztatták nevüket, és másutt kezdtek új életet. Állítólag a dél-baranyai Bólyba költöztette őket a határőrség a legkisebb gyermekükkel együtt – terjedt el akkoriban szülővárosomban, de ennek valóságtartamát sosem ellenőriztem. A túszdrámáról idekattintva olvashatunk és a 2014-es Trilógiánk Kékfénnyel vagy anélkül című zárókötetében a kommandósok történetei között is megtalálható.

Az eseményekről Finta Kata: Túszdráma Balassagyarmaton – Egy szemtanúja visszaemlékezése címmel 44 oldalas dokumentumkönyvet írt. Később Végh Antal: Könyörtelenül című regényében dolgozta fel az eseményeket, melynek nyomán Gazdag Gyula: Túsztörténet címmel 1989-ben forgatott filmet. Hatala Csenge: Hírzárlat című 2015-ben megjelent dokumentumregényéből Gryllus Samu: Túszopera címmel 2021-ben készített 100 perces kamaraoperát.

Szóljon hozzá!