ZETApress

hírportál

Rendőr védje a rendőrséget!

A Reál-Véd Kft. veszi át június elsejétől a kerületi kapitányságok védelmét, erősítette meg a Magyar Nemzet tegnapi állítását a mai Népszabadság. Bodrácska János, az 1996. november 30-án leváltott budapesti főkapitány emberei fegyveres portaszolgálatot fognak ellátni, így az eddigi kapuügyeletesek járőrszolgálatba vezényelhetők. Hogyan engedhetnek civileket ilyen fontos posztra? ? kérdezi több rendőri vezető, pedig lehet, hogy alaptalan a félelmük.

Néhány éve a Gödöllői Rendőrkapitányságon jártam, ahol már akkor civil biztonsági őr igazított el a portán. Igaz ők nem a BRFK-hoz, hanem Pest Megyei RFK-hoz tartoznak, de közel vannak a fővároshoz. Náluk ez már akkor is természetes volt, miért ne lehetne itt is az? El kellene azon is gondolkodni, hogy tényleg civilek-e ezek az emberek, vagy szabadnapos rendőrök? Ha ez utóbbiak, úgy még örülhetünk is alkalmazásuknak.

A rendőrök a szolgálati szabályzatuk szerint nem vállalhatnak szabadidőben személy- és vagyonőri munkát. Ez azért van így, hogy ne legyenek kidobó emberek egy kétes hírű bárban. Ne lehessen olyan ember a főnökük, akikkel szemben esetleg intézkedniük kell. Ha a kapitányságot védik, ilyen veszély nem állhat fenn.

S miért nem védik akkor továbbra is főállásban a rendőrök az objektumot? ? kérdezhetik sokan. A válasz erre is egyszerű. Azért végzik a munkát mellékfoglalkozásban, hogy ezzel pluszpénzt kereshessenek. A törvény szerint nem túlórázhat egy bizonyos óraszám felett a rendőr és a közalkalmazott, így viszont ez a pluszmunka nem számít bele az éves túlórakeretbe. Ezt a munkát a havi kötelező rendőri munkáján felül végzi, s olyan tevékenységért fizetik, amelyhez ért, s amellyel nem alázza meg magát. Kár, hogy mégsem teheti, mert a szerződést ma a sorozatos sajtótámadások miatt felbontották.

Hasonló felfogás az élet egyéb területét is jellemzi. A tavalyi mentős sorozatunkban arról írtunk, hogy az OMSZ dolgozói magánmentőknél, vagy kórházi osztályokon vállalnak mellékállást, s a kórházak közalkalmazottjai is dolgoznak részmunkaidőben az OMSZ-nál, vagy egy másik kórházban. Ha ez náluk természetes, miért ne lehetne ez ugyanaz rendőréknél. A személy- és vagyonőri igazolványt a rendészeti, rendvédelmi dolgozók jóval nehezebben válthatják ki, mint a civilek, de ha a rendőrségi objektumok védelmére kérik, talán nem kellene sokáig várakozniuk. Lehet, hogy túl gyors volt a visszatáncolás?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Éhbérért őrködnek?

Szóljon hozzá!