ZETApress

hírportál

Gyilkos és áldozatok

Ártatlan emberek halnak meg. Méreg végez velük. Véletlenszerűen? Látszólag nincs közöttük összefüggés. Ha csak az nem, hogy egy egykor nonkonformista, lázadó beat együttes rajongói voltak. Ugyan miért éppen ők esnek áldozatául a titokzatos gyilkosnak. Ki a rejtélyes öldöklő? Van rá magyarázat, hogy a gyilkos éppen őket választja?

Ahhoz, hogy ez kiderüljön, Hegyi Gyula, a költőből, publicistából és prózaíróból krimiíróvá avanzsált politikus végigjáratja velünk napjaink Magyarországának általunk talán kevésbé ismert területét, a megvalósulatlan álmok és beváltatlan vágyak és remények sajátos világát. Olyan emberek halnak meg, akiknek semmi bűnük, nem ártottak a légynek sem. Ki az a titokzatos gonosztevő, aki oly kegyetlenül beteljesíti sorsuk és végez velük?

A felderítés nem könnyű feladatát ismét Budai Sándor nyomozótiszt vállalja, akit Hegyi Gyula: Gyilkosság a templomlépcsőn című előző krimijéből már megismerhettünk. Élete azóta sem rendeződött igazából, egy szerencsétlen házasság után magányos. Érdekes és szexi nők és vonzó férfiak csábításait kerülgetve járja a párkeresés kacskaringós útját. Ám ő egyelőre csak a hivatására összpontosít.

A fordulatot egy titokzatos novella megjelenése hozza a cselekménybe. Hegyi nem tudja megtagadni írói voltát, kötődését az irodalomhoz és ezzel hihetetlen csavart visz a történelembe. Mi köze lehet egy irodalmi alkotásnak a gyilkosságokhoz? Most már a szerzőt kergeti a derék százados, hogy meglelje a gyilkost. Lehet, hogy egy és ugyanaz a személy? Aki amellett, hogy dilettáns irodalmár, törött, eltorzult lélek?

Persze a képlet azért nem ilyen egyszerű. Nem jellemző a gyilkosokra, hogy novellában előlegezik meg tetteiket. Az exhibiconista vonzalmat valami ki kellett, hogy váltsa. A szerző jó lélektani érzékkel – mert erre is szükség van a krimiben – fellebbenti a fátylat erről a rejtélyről is, a gyanúsított egy iszonyatos családi tragédia terhének hordozója. Szerencsénkre Budai százados legalább olyan jó pszichológus, mint Hegyi. Meg kell találnia a tettest, hogy elnyerje méltó büntetését.

A könyv végén ez sikerül, ne hagyjunk kétséget az olvasóban. A bűnügyi regényírás szabályai szerint a bűnöst mindig elkapják. Itt egy kissé különös módon, de ne vágjunk a dolgok elébe. Amíg ez megtörténik, merüljünk bele egy érdekes és kevésbé ismert világba. Mi történt a rendszerváltás előtti időkben felnőtt nemzedékkel? Hogyan illeszkedtek bele egy alapjaiban megváltozott világba? Így aki nemcsak izgalmas bűnügyi történetre vágyik, de szívesen belepillant a tükörbe, amit mindennapjaink elé tart Hegyi Gyula, az élvezettel fogja olvasni a nem szokványos bűnügyi történetet. A 216 oldalas könyv – kvalitásait is jelzi – a mindig színvonalas irodalmat megjelentető Hungarovox Kiadónál látott napvilágot Halálgyár a Körtéren címmel.

Szóljon hozzá!