ZETApress

hírportál

Lebuktak az álhírterjesztők

Álhírekkel kapcsolatos három nyomozást fejeztek be, mindhárom nyomozást vádemelési javaslattal zárták le – olvastuk a rendőrségi portálon. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

A nyomozások olyan különböző, internetes oldalakon megjelentetett cikkekre, illetve videó-felvételre irányultak, amelyek – a köznyugalom megzavarására alkalmas módon – valótlan tényállításokat tartalmaztak a koronavírus magyarországi megjelenésével, hatásával kapcsolatban. Ilyenek voltak azok a cikkek is, amelyek azt a valótlan hírt terjesztették, hogy már januárban több magyar állampolgárságú ember fertőződött meg itthon a kínai eredetű koronavírussal és halt meg miatta, holott ekkor a járvány még nem jelent meg Magyarországon. Ezzel kapcsolatban a nyomozóhatóságnak sikerült feltárnia több tucat kamuportált és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalakat üzemeltető hálózatot.

Az NNI nyomozói február 7-én az összehangolt bűnügyi akciót tartottak, informatikai eszközöket foglaltak le és gyanúsítottakat hallgattak ki. A rendőrök észlelték azt a február 2-ai cikket is, amely szerint több koronavírusos magyar beteget vittek el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A nyomozók azonosították az álhír íróját, valamint társát, aki a cikkeket a közösségi oldalakon terjesztette tovább. Ezzel az volt a céljuk, hogy a kattintásszám után minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert. A rendőrök a férfiakra március 11-én és április 8-án összehangolt akciókban csaptak le, mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki.

Ezekkel az eljárásokkal egy időben rendeltek el nyomozást a március 10-én a világhálón közzétett Budapest karantén alatt péntek 13-tól című videóval kapcsolatban. A videót megosztó vlogger YouTube-csatornáján terjesztette azt a valótlan tényt, amely szerint Budapestet várhatóan karantén alá vonják a koronavírus-járvány miatt. Az álhír a közösségi média felületein gyorsan elterjedt. A nyomozók a videóbloggernél március 14-én házkutatást tartottak. A férfit gyanúsítottként hallgatták ki és sikerült a videót is kinyerni a számítógépéről.

A három ügyben a beismerő vallomások és a bizonyítékok alapján a rendőrök a nyomozásokat április 27-én befejezték, és az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek. A nyomozásokkal összefüggésben az NNI rágalmazás és más bűncselekmények gyanúja miatt is folytat eljárásokat.

Szóljon hozzá!