ZETApress

hírportál

A korrupciómentes közszolgálatért

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola ? melynek nyíltnapja szombaton volt ? az Állami Számvevőszék meghívásos pályázatán nyert ebben a hónapban, ennek köszönhetően minőségmenedzserként vesz részt az ÁSZ korrupciós kockázatokat feltáró, átfogó kutatási projektjében.

A meghívásos pályázaton a BKF egyedüli felsőoktatási intézményként több nemzetközi céget előzött meg. A feladat elnyerése visszaigazolta a BKF-nek az EU projektmenedzsment területén szerzett kiemelkedő tapasztalatait és a közszolgálati felsőoktatásban képviselt színvonalát.

A BKF az Állami Számvevőszéknek Korrupciós kockázatok feltérképezése ? Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése című ÁROP (Államreform Operatív Program) projekt minőségbiztosítási feladatainak ellátására kapott megbízást. A két éves program a közintézmények korrupciós kockázatait méri fel és kockázat elemzési módszereket dolgoz ki a közintézmények számára. A meghívásos pályázaton a BKF az egyetlen felsőoktatási intézmény volt.

Vass László, a Főiskola rektora elmondta: ? Nagy dolog, hogy az Állami Számvevőszék a BKF-et szakértőként tartja számon, még nagyobb, hogy sikerült is nyernünk ezen a pályázaton, hiszen ez a projekt nagyon széles körű jártasságot kíván, szakismeretet a témában és az EU-s projektek lebonyolításában is. A teljes program minőségbiztosítása összetett kérdés, többek között pénzügyi, szakmai, szervezési, időmenedzselési feladataink lesznek.

A BKF-en a közszolgálati szak hallgatói és vezetése évek óta szoros kapcsolatot ápol a Transparency Internationallal, a korrupció ellenes harc nemzetközi élharcosával. A közös szakmai munkának köszönhetően a Főiskola olyan rálátást és gyakorlatot tud nyújtani a hallgatóinak, ami egyedülálló a magyar felsőoktatásban. A közszolgálati szak vezető oktatói részt vesznek az ÁSZ kutatási projektjének külső, szakmai tanácsadó testületében is. ? A mostani kutatás ismereteit, tapasztalatait közvetlenül be tudjuk hozni a főiskolai képzésbe. Látni fogjuk, hogy a korrupciós veszély a hazai közintézményi kultúrában hogyan vizsgálható, és a hallgatók első kézből kapnak betekintést a módszerbe ? mondta Vass László.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán az EU-s pályázatok kidolgozása, a pályázatírás és a projektmenedzsment oktatása nem csak elméletben történik. A főiskola legutóbb az elmúlt héten nyert 30 millió forintot uniós pályázaton az egyik épületének komplex akadálymentesítésére. A pályázatok írásában a közszolgálati szakos hallgatók a tanterv keretében vesznek részt, felkészülve az európai közmenedzsment szakirány ismeretanyagának elsajátítására.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán idén februárban végzett az egyre nagyobb érdeklődést kiváltó európai uniós szakirányú továbbképzés első évfolyama. A főiskola, hitvallásának megfelelően, a munkaerőpiacon igényelt, Magyarország fejlődése szempontjából kiemelkedően fontos szakterületeken kíván felsőfokú végzettséget adni.

Szóljon hozzá!