ZETApress

hírportál

Séta a közterület-felügyelővel

Néha éve a közterület-felügyelők is hivatalos személyek lettek. Igazoltathatnak, testi kényszert alkalmazhatnak. A ?90-es évek közepén még nem volt így, de a felügyelőknek akkor is kellett intézkedni a szabálytalanul parkoló autósokkal szemben. Az alábbi írás is akkor készült a Hekus bűnügyi magazinnak, s kiderül belőle, hogy miért is volt már esedékes a változtatás.

Hogy mert engem megbírságolni? ? rohant a közterület-felügyelő után a felbőszült sofőr a Váci utcában, amikor a szélvédőjére tett cédulát megtalálta. ? Csak egy percre álltam meg a Ferenciek terén a járdán, s már megyek is tovább. Árut hoztam, le kell pakolnom! Nekem dolgozni kell, hogy a magához hasonló ingyenélőket is eltartsam! Ki maga, hogy velem packázni mer?

A felügyelő nem ijedt meg a sértegető fellépéstől, pedig támadója egy kétajtós ruhásszekrényre hasonlított. Beállása biztonsági őrt sejtetett, míg a zsebéből kikandikáló maroktelefonja alapján inkább egy fontoskodó ember benyomását kelthette. Igaz, a szürke ruhás sem volt piskóta. Ha szakállt növesztene, akár Piedone-nak is nézhetnénk. Higgadtan kezdte elmagyarázni a szabálytalanságon rajtacsípett autósnak, hogy a járdán közterület-foglalási engedély nélkül tilos megállni, vagy várakozni, így ez a mostani eset kétezer forint helyszíni bírságot kóstál.

Hogy fizetnék én magának? ? üvöltött a testőr kinézetű. ? Jelentsen fel, aztán majd adok én magának! A személyi igazolványomat viszont úgysem adom oda egy ilyen senkiházinak. Találkozzunk a bíróságon! Fel fogom jelenteni az autósok zaklatásáért!

Szerencsére épp arra járt egy rendőr, és segítette a felügyelőt. Az okiratból kiderült, hogy a nagyhangú autós, Z. György, 29 éves budai lakos. Anyja nevét és születési helyét is rögzítették a II. kerületi lakáscímével együtt, s a feljelentést a lakhely szerinti rendőrkapitányság fogja elbírálni. A szabálytalan parkolásért húszezres, hivatalos személy akadályozásáért tízezres, személyazonosság igazolásának megtagadásáért további tízezres pénzbüntetést lehet kiszabni, így könnyen kerülhet ez a nagyhangú handabandázás akár ötvenezer forintjába is a szabálysértéseket halmozó autóvezetőnek. A kétezer forintos helyszíni bírság jóval kevesebb lett volna, ha nem akarta volna mindenáron a nagyfiút játszani ahelyett, hogy csendben marad.

Jobb lenne csendben fizetni!

Sajnos több olyan autós is van, mint ez a fehér Fordos ? panaszkodik a felügyelő. ? Nem sokkal a Váci utcai eset előtt a Hold utcai bankbejárat előtt másodikként várakozó fehér Lada vezetője kötött belém. Mit képzelsz te Macskajancsi? ? mondta, amikor kitettem a bírságcédulát a szélvédőjére, majd kommunista csökevénynek, múltból visszamaradt elvtársnak nevezett. A személyi igazolványt ő sem adta át nekem, csak a pár méterrel arrébb posztoló rendőrnek. Ezzel viszont ő is elkövette az igazolás megtagadását és a hivatalos személy akadályozását.

Igazolványából kiderült, hogy a 43 éves G. Gábor Monorról érkezett a pénztárosnővel a pénzért. A feljelentésem után őt is lakhelyén fogják a rendőrök elmarasztalni. Munkahelyét, családi állapotát, gyermekei számát a Váci utcai autóshoz hasonlóan ő sem árulta el, s a személyi igazolványban nem szereplő adatokra az adatvédelmi törvény értelmében újabban a rendőr sem kérdezhet rá, ennek megmondására nem kényszerítheti.

Sajnos az igazoltatási jog sincs teljesen leszabályozva ? panaszkodott a közterület-felügyelő ?, mert a személyi igazolványt elkérhetem ugyan, de ennek megtagadásakor nem alkalmazhatok testi kényszert, fizikai erőszakot. Ehelyett rendőrt kell kérnünk, aki nincs mindig a helyszínen. Az állampolgár ezért azt hiszi, hogy a felügyelő nem hivatalos személy, s így nem is igazoltathat. Az 1983-as kormányrendeleten ? mely a közterület-felügyelőket a fővárosban és vidéken létrehozta -mielőbb módosítani kellene! Akkor talán a felügyelők is kevesebb sértegetést kapnának a szabálytalankodó autósoktól. Sokan ki akarják oktatni a felügyelőket, s azt sem hiszik el, hogy hivatalos személlyel állnak szemben. Csak akkor vesznek vissza a hangerőből, ha intézkedni kezd velük szemben a rendőr.

Beszélgetőpartnerem régi motoros. Mielőtt felügyelő lett, harminc évig vezetett autóbuszt és taxit, és közben népi ülnök volt a bíróságon közlekedési ügyekben. A paragrafusok a kisujjában vannak. Inkább tőle kéne tanulni az autósoknak, ahelyett, hogy kioktatnák! Monori ügyfele egyébként a Macskajancsit tagadta a rendőr előtt. Saját bevallása szerint Paprikajancsinak nevezte a felügyelőt. Nem hiszem, hogy szabálysértési hatóság ezt enyhítő körülménynek venné. A hivatalos személy sértegetését Monoron sem szeretik a szabálysértési előadók.

Szóljon hozzá!