ZETApress

hírportál

Tavasz a Parlamentben

Hétfőn délután a miniszterelnök évértékelőjével megkezdődött az Országgyűlés tavaszi rendes ülésszaka. A FIDESZ és a KDNP most is ? mint szeptember 18-a óta mindenkor ? a beszéd előtt kivonult. Igaz csak a távozás volt egységes, az erről szóló határozathozatal előtt voltak viták a délelőtti frakcióülésen. Végül a többség győzött, de a háromfőnyi kisebbség is velük távozott. Csak Navracsics Tibor és Semjén Zsolt frakcióvezető maradt a teremben. Az MDF az MSZP-vel és az SZDSZ-szel együtt most sem távozott.

A Baranya megyei Tóth Bertalan tegnap már nem volt a teremben. A 32 éves jogász tíz nappal korábban lemondott, s a volt szocialista képviselő helyére az ötven éves pécsi Tasnádi Péter került a megyei listáról. Ez az ötödik személyi változás a májusi megalakulás óta.

Az eredetileg háromnaposra tervezett munkahét végül csak kétnapos lett, mert a pénteki ülésnap elmarad. A másfél héttel ezelőtt kordonbontás megtárgyalása lett volna a téma, de a Házbizottság nem tudott dönteni arról, hogy határozati javaslat, vagy politikai nyilatkozat szülessen-e a képviselők felelősségéről. Az előbbihez egyszerű többség is elég, míg az utóbbit csak kétharmaddal lehet elfogadni. Mivel az SZDSZ sem ért azzal egyet, hogy a többség ítélje el a kisebbséget, az ellenzék meg amúgy is nemmel szavazna, így a szükséges többség egyik esetben sem jönne létre.

Ma a fő téma a hajnali, rendőrpalota elleni géppisztolyos támadás volt. Mint köztudott, éjfél után fél órával ismeretlen tettesek Kalasnyikovval belőttek a Teve utcai objektum 9-13. emeleti ablakain. A térfigyelő kamerák gyatra felvételeket készítettek, így azok az azonosításra alkalmatlanok. Személyi sérülés nem történt, a kár sokmilliós. Most már csak azon kéne elgondolkodni, hogy miért egy hivalkodó, csupa üveg, bekerítetlen épületet kellett a rendőri csúcsvezetés munkahelyévé tenni? A Kerepesi úti objektum sokkal nehezebben támadható, jóval védettebb. A szervezett bűnözés elleni központ felépítésekor erre is oda kell majd figyelni!

Az éjszakai támadást mindegyik frakció a demokrácia elleni támadásként értékelte, ebben tehát megvolt köztük az összhang. Hogy mégsem legyen ilyen szép a kép, arról a különböző kommentárok gondoskodtak. Ellenzéki körökben elképzelhetőnek tartják azt is, hogy a titkosszolgálatok rendelték meg az akciót, saját korábbi információik alátámasztására. Az elmúlt héten egy Parlament elleni terrorakció lehetőségét vázolták fel, melyet nem mindenki vett komolyan, s a hajnali támadással ezt akarták igazolni. Most már csak az a kérdés, hogy melyik fél összeesküvés-elmélete az elfogadhatóbb.

Szóljon hozzá!