ZETApress

hírportál

Corvin-láncok a Parlamentben

Corvin-láncosok a Vadászteremben? Hitelesség, megfontoltság és kitartó munkával megszerzett bizonyosság. Ez önbecsülésünk alapja ? mondta Áder János államfő a Corvin-lánc kitüntetések átadásakor, a Parlament Vadásztermében elmondott beszédében. A délelőtti ünnepséget az m1 tévécsatorna élőben közvetítette.

A köztársasági elnök Kövér László házelnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen Huszti Péter színművésznek, Maróth Miklós orientalista akadémikusnak, Martonyi János jogtudós, korábbi külügyminiszternek, Ritoók Zsigmond klasszikafilológus akadémikusnak, Sótonyi Péter orvos akadémikusnak, valamint Sir George Radda biokémikusnak nyújtotta át az elismerést. Melocco Miklós szobrászművész később veszi át a kitüntetést.

? A Corvin-lánc kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország mecénás királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930-ban és azok kapják meg, akiknek a szakmai teljesítménye és erkölcsi tartása egyaránt példaértékű ? mondta Klinghammer István, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője. A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át, csak tízéves szünet után 2012-ben adományozták újra. A mai átadásakor jelen volt még Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, valamint egyházi képviselők és kormánytagok.

Szóljon hozzá!