ZETApress

hírportál

Újpesten kétharmad a tét

Kunhalmi ÁgnesAz MSZP szerint felmentik a Fideszt azok, akik távol maradnak a jövő vasárnapi újpesti időközi választástól. Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke délelőtti sajtótájékoztatóján a Jókai utcai pártházban az elmúlt hetek tüntetéseire utalva azt mondta, nincs az a demonstráció, amely ki tudna váltani egy szavazatot.

Ha távol maradnak az emberek, akkor fel fogják menteni a kormányt, Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét és igazolják egyebek mellett a kormány korrupciós ügyeit is ? értékelte az országgyűlési képviselő. Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy a kétharmadot a kormányoldal paravánként használja, eltakarja vele a korrupciós ügyeket és a kormányzás teljes hiányát.

Hiába jelzik nemzetközi szervezetek, hogy problémák vannak, a kétharmad miatt nincs kontroll, pedig megvannak azok a szervek, amelyek kivizsgálhatnák a korrupciós ügyeket. A szocialista politikus hangsúlyozta: ez a kétharmad, amelyet elloptak, egy hét múlva elvehető, ha az időközi választáson nem a Fidesz jelöltje győz. A Kiss Péter szocialista képviselő július 29-i halála miatt kiírt időközi választásra 13 jelöltet vettek nyilvántartásba: öten függetlenként indulnak, továbbá van jelöltje a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek, a Zöldek Pártjának, a Magyar Munkáspártnak, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek. A főváros 11-es számú országgyűlési egyéni választókerülete Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét fedi le.

Kunhalmi Ágnes már hét közben is illegitimnek nevezte a hatalmat, és a kétharmados többség megbontása mellett érvelt, amit szerinte az is szükségessé tesz, hogy a Fidesz a választási törvények átírásával nem megszerezte, hanem a választóktól ellopta a kétharmados győzelmet. Úgy látja, hogy bizalmi és erkölcsi válság alakult ki Magyarországon és ezt az új helyzetet az internetadó ötlete, valamint az adóhatóság elnökét ért korrupciógyanú idézte elő. Az internetadó javaslata ugyanis bebizonyította, hogy a kormány nem érti azt a világot, amelyben sikeressé kellene tennie Magyarországot ? mondta a szocialisták fővárosi vezetője, aki szerint a demokratikus kontroll hiánya az egész ország működését veszélyezteti.

Veszprémben is kétharmadról szavaznak?

Az esetleges újpesti vereség után a kétharmadot csak akkor veszíti el Fidesz-KDNP, ha Közép-Dunántúlon is a baloldal nyer, ahol február 22-ig kell megválasztani a veszprémi országgyűlési képviselőt az uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére. Az akkori miniszter az április 5-i országgyűlési képviselőválasztáson Veszprém megye 1. számú egyéni választókerületében szerzett mandátumot. Mivel október 30-i hatállyal Európai uniós biztossá nevezték ki, így összeférhetetlenség miatt lemondott országgyűlési mandátumáról.

A választási eljárásról szóló törvény szerint mivel a képviselő egyéni választókerületi mandátumról mondott le, időközi választást kell kitűznie a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB). A jogszabály szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől ? azaz a lemondástól ? számított 120 napon belüli vasárnapra kell kitűzni, azaz ebben az esetben február 22-ig meg kell választani az új képviselőt. A törvény előírja azt is, hogy a választást úgy kell kitűzni, hogy a magyarországi szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen, azaz a veszprémi választás esetében november 24-e és december 14-e között kell kitűznie a választást. Bár ezt hivatalosan az NVB tűzi ki, a voksolás napjára a Veszprém megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tesz majd javaslatot.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újpesten nyertek a szocik | ZETApress

Szóljon hozzá!