ZETApress

hírportál

Feljelentették Gyurcsány Ferencet

A hétvégén is folytatódott a FIDESZ nagygyűléssorozata a Kossuth téren. Szombaton Áder János parlamenti alelnök beszélt tízezreknek arról, hogy a miniszterelnök hogyan csapta be az embereket az áprilisi parlamenti választások előtt. Paragrafusokat olvasott fel a Btk-ból a közérdekű adatokkal való visszaélés tárgyköréből. Mivel szerinte a kormányfő kimerítette ezek büntetőjogi tényállását, büntetőjogi feljelentésre készülnek.

Ádernak és pártjának nehéz lesz bíróság elé citálni a miniszterelnököt. Gyurcsány Ferenc parlamenti képviselő is, így mentelmi joga van. Ennek megszüntetéséhez egyszerű parlamenti többség szükséges, de ez értelemszerűen a kormányoldalon van. (Ezért nem akar most Orbán Viktor kormányfő lenni, mert nem akarja vállalni a kisebbségi kormányzás ódiumát.)

Az előző ciklusban Gyurcsány nem volt képviselő, miniszterelnökként viszont nem illette meg a mentelmi jog. Akkor elmulasztották a büntetőjogi feljelentését. Alaposan megkeseríthették volna az életét a választások előtt, de erre valahogy nem is gondoltak. Késő bánat, mondhatják erre a Fideszesek, s most akarják pótolni korábbi mulasztásukat.

Vasárnapra virradó éjjel az újságírókat, fotósokat érte inzultus a Kossuth téren a tüntetők köréből. Sokan félnek megörökíttetni arcukat, mert munkahelyi retorzióktól tartanak. Állítólag többen elveszítették már emiatt az állásukat. Más kérdés, hogy hogyan tud valaki nap közben hatékonyan teljesíteni, ha éjszaka alvás helyett a téren tüntet. Azt sem értem, hogy ha az egész ország a tüntetők mellett áll ? mint ahogy ők ezt állandóan sulykolják belénk ? a főnökeik miért nem tartanak velük a Kossuth téren is.

A tegnap délutáni Navracsics beszédnek megint az MSZP szolgáltatott témát. A szombati zárt választmányi ülésen Lampert Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy az október elsejei választásokon győztes jobboldalt hogyan lehetne távol tartani a húsos fazéktól, a beérkező uniós pénzektől. Furcsamód ezt is felvette valaki, s a kazetta megint a Magyar Rádiónál landolt a három héttel ezelőttihez hasonlóan ugyancsak vasárnap dél körül.

Érdekes, hogy mindig a rádió kapja meg és hozza nyilvánosságra az MSZP zárt üléseinek anyagát. Pár hónapja kaptak új elnököt, és Such György személyéről főleg a bal oldali kurátorok döntöttek. A jobb oldal azóta is ágál ellene, sőt már bírósági jogorvoslatot is kértek. A rádióban mégis a baloldalt kompromittáló hangfelvételek jelentek meg.

Ma az Országgyűlés délután egykor kezdi meg munkáját, míg a Kossuth téren a tömeg öt órára gyülekezik. Kövér László egykori titokminiszert várják beszéde megtartására. Holnap este újabb Fideszes szónok érkezik, a parlamenti ülés pedig reggel 9 órakor folytatódik. A kormány által csütörtökre javasolt vitanapról egyenlőre nincs hír.

Szóljon hozzá!