ZETApress

hírportál

A kormány október 12-én tartana parlamenti vitanapot

A kormány kezdeményezte, hogy a parlament október 12-én, csütörtökön tartson vitanapot az Új Magyarország Fejlesztési Tervről. Az erről szóló indítványt elküldte az Országgyűlés elnökének, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Minden egyes megtakarított forintra öt forint fejlesztési forrás jut a következő években. Nem felesleges áldozatokról szól tehát a kormány politikája, hanem értelmes befektetésről. A költségvetés rendbetétele ugyanis nem a cél, hanem az eszköz: ez teremti meg a feltételeket ahhoz, hogy le lehessen hívni az Európai Uniótól a kiharcolt forrásokat, s így az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében soha nem látott összeget, összesen 8000 milliárd forintot lehessen fejlesztésekre fordítani.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv nemcsak illeszkedik a konvergencia programhoz, hanem egyenesen arra épül, mint egy ház falaira a tető: egyensúlyteremtéssel kell megalapozni, aztán fel kell húzni a falakat, vagyis véghez kell vinni a reformokat; majd a folyamatot a fejlesztésekkel kell betetőzni. A konvergencia programban megfogalmazott valamennyi intézkedés, változtatás és reform azt a célt szolgálja, hogy a lehető leghamarabb egyensúlyi állapotba hozzuk az ország költségvetését, és a lehető legtöbb fejlesztési forrást hívhassuk le az Európai Uniótól, és így biztosíthatjuk a tartós növekedést.

A kormány nemzeti sorskérdésnek tekinti, hogy Magyarország élni tudjon ezzel a történelmi lehetőséggel, mert ez teremti a feltételeket a tartós növekedéshez: valamennyi magyarnak az érdeke, hogy ezt a hatalmas összeget úgy használja fel az ország, hogy az a lehető legtöbb embernek a lehető legnagyobb hasznot hajtsa; és egy igazságosabb Magyarország felépítését szolgálja.

A legfontosabb cél, hogy az uniós forrásokat úgy használja fel Magyarország, hogy megoldásokat adjon a legjelentősebb kihívásokra. Ezért a legfontosabb területeken célzott kiemelt programokat kell indítani a foglalkoztatás növelésétől kezdve a hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatásán és az egészségügyi fejlesztéseken át a kis- és középvállalkozások megerősítéséig.

Éppen ezért tartja fontosnak a kormány, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi vitájának lezárása után, de még a dokumentum véglegesítése előtt tárgyaljon róla az Országgyűlés egy vitanap keretében. Ezt követően a Nemzeti Fejlesztési Tanácsban egyeztet a javaslatról a kormányzat a régiós fejlesztési tanácsok képviselőivel és független szakértőkkel, majd a kormány véglegesíti az Európai Uniónak benyújtandó tervet, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!