ZETApress

hírportál

Bajnai lemondást vár mindenkitől

Bajnai Gordon szerint a válságkezelő program ? amely a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programja ? lemondást, szolidaritást kér mindenkitől, de ennek eredményeként az ország talpra állhat és megerősödhet. A miniszterelnök erről a mai kormányülés után beszélt a Parlament Delegációs termében tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

A program lemondást kér a nyugdíjasoktól, mert nem kapnak 13. havi nyugdíjat, a családoktól, mert a következő két évben nem emelkedik családi pótlékuk, azoktól, akiknek tovább kell dolgozniuk és az államtól, mert vissza kell fognia a kiadásait. Szolidaritást kér a vagyonosoktól, akiknek egy ideig többet kell adózniuk többet.

A kormány tervei szerint az idén az áfa-kulcs 25 százalékra nő, de létrejön egy új, 18 százalékos kedvezményes kulcs is, amelybe a tej, tejtermékek, kenyér, pékáru és a táv-hő tartozik. A jövedéki adó idén átlagosan 5-6 százalékkal emelkedik.

A munkaadói járulékcsökkentés öt százalékpontos lesz a minimálbér kétszereséig, a személyi jövedelemadó alsó kulcsának sávhatárát 1,9 millió forintig tolják ki. A kormány által tervezett megszorítások a februári csomaggal együtt idén 400 milliárd, jövőre 900 milliárd forintot tesznek ki. A magyar gazdaság visszaesése a vártnál magasabb: 5,5-6 százalékos lehet.

Bajnai a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését 62 éves kortól már 2012-ben el akarja kezdeni 65-re. Korábban Gyurcsány is megfogalmazott hasonlót de ő csak 2015-ben akarta a változtatás elkezdeni. Mivel jövőre választások lesznek ? s Bajnai ígérete szerint az újabb kormányban és országgyűlésben nem vállal majd tisztséget ? nem értjük, hogy miért tervez olyan hosszú távra?

A kormányfő egy-két éven belül meg akarja oldani a válságot, s ehhez a három év múlva kezdődő nyugdíjreform nem jelent bevételi forrást. Ezzel csak a Fideszt és Orbán Viktort segíti a 2010-es választásokon, hiszen a nyugdíjkorhatár megtartása náluk biztos győzelmet jelentő kampányszlogen lehet. Igaz, ők amúgy is biztos győztesnek látszanak, így nem is kell a nyugdíjkorhatárra kitérniük. Ha nem teszik, később elmondhatják, hogy ők nem is akarták megemelni, de mivel a Parlament már megszavazta, ők kénytelenek 2012-ben bevezetni. Mindenki a Bajnai-kormányt szidja majd érte, Orbán meg egy jót röhög a markába.

Szóljon hozzá!